За дома

7 хитрини в кухнята за улесняване на живота

14.11.2011г. / 12 38ч.
Аз жената
7 хитрини в кухнята за улесняване на живота

Често хабим нерви за дребни работи. Жените сме още по-натоварени, защото освен да ходим на работа, трябва да въртим къщата и то добре. Понякога простите решения за проблемите са най-полезни, но не се сещаме. Предлагаме ви как да постъпите в следните ситуации:

\n

Как да отворим шамфъстък
Шамфъстъкът е много скъп, за да го хвърляме или да го размажем, ако черупката е почти затворена. Вместо да си чупите ноктите или зъбите, вземете половин черупка от друг шамфъстък и я вкарайте колкото може в отвора на упорития му събрат. Завъртете като ключ в ключалка и готово!

\n

Как да отстраним попаднало парченце от черупка в яйцата
Случва се и на най-големия майстор да счупи яйце и част от черупката да падне при яйцето. Следващия път си намокрете пръстите и с изненада ще установите колко е лесно да хванете малкото парченце.

\n

Как да изчистим мръсните тенджери и тигани
Хубав и качествен комплект тенджери и тигани струва доста, а ако вашите все още вършат работа, но са много замърсени, изпробвайте следното – напръскайте ги с препарата за почистване на печката, оставете ги на проветриво място за няколко часа и просто забършете мръсотията. После измийте със разтвор вода и оцет и ги минете през миялната машина преди да ги използвате за приготвяне на храна. Обърнете внимание на етикета на препарата за печка – някои не се препоръчват за съдове.

\n

Как да втечним захаросан мед
Кипнете вода в тенджера за 15 мин., после я оставете да се охлади за 5 мин. и след това поставете буркана във водата докато се втечни.

\n

Как втвърдената кафява захар пак да стане на пясък
С времето кафявата захар се втвърдява, тъй като влагата от нея се изпарява. Поставете пакета със захар в микровълновата заедно с чаша вода до нея и включете на силна степен за 3 минути. Ако нямате микровълнова изсипете захарта в купа, покрийте с двойно прегъната влажна домакинска хартия, опаковайте с прозрачно фолио и оставете за една нощ.

\n

Как да премахнем петна от дървена дъска за рязане
Поръсете дъската със сол и натрийте добре с лимон. Ако петната са много упорити, опитайте с абразивен антибактериален кухненски препарат и телче. За съвсем упорити действайте с шкурка и измийте много старателно.

\n

Как да спасим загниващи плодове
През зимата пресните плодове вдигат цената си, за това да внимаваме накрая да не отидат на боклука. В момента, в който забележите, че са започнали да се развалят, измийте, почистете и нарежете на парчета, сложете в чисти найлонови пликчета и ги поставете във фризера. Може да ги използвате за сладкиши по-късно.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота