За дома

Как да си направим коледен венец за вратата и масата?

Мари Кавафян разказва как да си направим сами коледен венец

11.12.2012г. / 13 22ч.
Ивет Лолова
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Подготовката за направата на коледния венец започва още през пролетта. Така прави Мари Кавафян – детска учителка, която беше водещ в детската работилница за коледни венци в „Чудо голямо“. Разбира се, който е пропуснал пролетните месеци и сега може да се снабди с нужното.

Първата стъпка е да си набавим материали за работа. Една разходка до Витоша или до парка за шишарки и клонки и до пазара, откъдето ще купим по-големите клонки. Те трябва да бъдат с естествен произход:

  • лико;
  • пръчки от лоза;
  • клони от бамбук – символ на семейно щастие, розмарин – за дълголетие и незабрава, кипарис, бор, елха, смърч;
  • всякакви подходящи изсушени треви от градината.
  • шишарки;
  • червен вълнен или памучен, но по-дебел конец или панделки;
  • шипки и глог;
  • всякакви малки играчки в червен цвят.

Не е важна симетрията, а балансът. Коледният венец за вратата има лице и гръб, а за масата няма.

Втората стъпка е да си направим заготовка – от пръчките на лоза свиваме кръгче. Тя е нужна само за венеца за врата. Венецът за маса се прави без него, само от живи клони.

Свързани статии

Не бива да се тревожим, че рязането на ниските клонки на дърветата е в разрез с екологията. Разбира се, когато това не се прави в промишлени количества. Всяко отрязано клонче дава нови три разклонения. Така че този процес е еко, ако се прави разумно. Ако ви трябват големи количества, по-добре купете клончетата от пазара.

Венецът за стена се прави от заготовка. Върху заготовката се оплитат и подреждат много видове зеленина. На 2-3 места клонките и тревите се завързват към заготовката с червения конец. Допълнително се завързват клончетата от шипката и една-две шишарки.

Венецът за маса няма нужда от заготовка. Той се прави като се вържат 2 букета от няколко вида клончета. После следвайки естествената извивка на клоните двата букета се оформят в кръг и се завързват на няколко места с червения конец. Следва украсата по ваш вкус.

„Не е сложно, трябва да имаш сръчност, въображение и време – казва Мари. – Желателно е да имате и помощници, но бъдете взискателни към тях – нека работят внимателно.“ – завършва тя с усмивка.

Пожелахме си до нови срещи в „Чудо голямо“, където до Коледа предстоят още няколко работилници за украса на коледни меденки и още изненади.

Коментирай
Свободно време