За дома

Цъфти ли през зимата китайската роза?

Как да се грижим за хибискуса?

07.02.2013г. / 11 01ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Нека споделим мнения относно хибискуса. Случайно или не, явно китайската вълна като ме поеме и всичко ми става китайско... Та тази седмица, в която китайките трескаво се гласят да бъдат хубави на Новата си година се присетих и за китайската роза.

Хибискусът или познат ни като китайска роза расте свободно из островите на Тихия океан и в Източна Азия. В Малайзия се кичат с него и го смятат за тяхна запазена марка, така както ние си имаме маслодайната роза.

У нас се гледа като стайно растение и всеки, който го е виждал ще ви каже, че е наистина красиво. Зелената маса образува пищна корона – тук думата си казват и уменията на притежателя. Но принципно короната се оформя през пролетта. Вземайки си китайска роза трябва да сте сигурни, че имате просторно помещение – голям хол или зимна градина. Тя е идеална за украса на офиси, предверия и други големи помещения, защото става един прилично голям храст, може да достигне и до 2-3 м височина.

Свързани статии

Цветовете й са бели, жълти, розови, червени... с една дума избор има. Като че ли у нас най-популярни са червените китайски рози. Китайската роза, като повечето цветя, изключително много прилича на жените. И ние не искаме да ни е студено и тъмно, предпочитаме да ни е топло и слънчевичко, но без да ни препържват, като филийки нали... Да не сме на течение, да не ни е прекалено влажно или прекалено сухо, да ни разхлаждат в горещините и закриват с чадърче... Е, такива простички неща, които радват и китайската роза и я карат да се усмихва и цъфти.

За това дали ще цъфти и как ще цъфти китайската роза е много важно кога и как я подрязваме. Обикновено през пролетта цветето се пресажда и се подрязва от 2-3 см до 15, така че от всяка клонка, която сме отрязали да се развият малки, нежни едногодишни клончета и именно върху тях да се развият и пъпките. Така че колкото повече разклонения имаме, толкова повече цвят може да очакваме.

Размножаването се прави рано на пролет чрез резници – според мен най-лесният начин.

Принципно цъфтят през лятото в продължение на няколко месеца. Но пък, ако им осигурите топлина и светлина могат да ви цъфнат и през зимата. Та това исках да обсъдим с притежателите на този храст – цъфти ли ви хибискусът и през зимата?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Жоро ( преди 3 години )
от както я поливам с алкална вода цъфти нон-стопа преди, цъфтеше само януари месец ( седи до прозореца )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18 rate up comment 0 rate down comment
Ваня Д. ( преди 11 години )
Моята роза не е до прозореца, но пак цъфна за наша радост. Не много обилно, но колкото да ни зарадва по празниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18 rate up comment 0 rate down comment
tanq_ps ( преди 11 години )
И моята цъфти и през зимата, но е на топло и светло - пред южен прозорец, и все пак - трябва и храна - подхранвам я с течна тор за цъфтящи стайни растения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 0 rate down comment
ани ( преди 11 години )
Моята китайска роза цъфти целогодишно, за моя радост, Страшно много пъпки и просто без цвят не остава. Някъде към 20 цвята един след друг, после си почива някъде около месец и то през зимата и пак почва. Не мога да сваря да е присадя, защото точно тогава пак цъфти. В момента прецъфтяха към 6 цвята и днеска е гледам пак има отворен, а има още три пъпти. С нищо не е подхранвам. Не е мърдам зимата от мястото й, като стои точно на прозореца, а лятото е вънка на южната тераса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 0 rate down comment
Галя ( преди 11 години )
И на мен китайската роза ми цъфтя през зимата. Христо, ако напролет ги пресадите в нова почва може да се оправят вашите рози. Странно, че препаратите против листни въшки не помагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18 rate up comment 0 rate down comment
Да не би ( преди 11 години )
17 rate up comment 0 rate down comment
Христо ( преди 11 години )
Притежавам две китайски рози, които цъфтяха и през зимата, но от няколко месеца спряха да цъфтят. Нещо повече, завъждат под листата някакви въшки, а над тях - лепкава течност, след което листата пожълтяват. Пръсках ги с какво ли не, но отново се завъждат такива насекоми. Какво да направя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар