За дома

Как правилно да сервираме вино?

Шампанско, бяло или червено вино – какво да изберем за празника?

11.02.2013г. / 17 25ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Правилният подбор и сервирането на вина си е цяло изкуство. Сомелиерството не е много разпространено у нас, но затова пък можем да блеснем пред любимия и компанията с познанията си за сервиране на виното.

А закъде сме на Св. Валентин и на Св. Трифон Зарезан без поне една бутилка вино? И двамата светци го уважават, а почитателите им още повече.

Какво да приготвим, за да сервираме правилно виното?

Вино

Естествено най-важното е да осигурим вино. Обикновено мъжете се правят на големите познавачи и чувстват като тяхно преимущество и задължение да се занимаят с виното. Но пък 14 февруари е добър повод да блеснем с познания, ако сме решили да впечатлим любимия или компанията.

Свързани статии

Какво вино ще изберем, как ще го съхраняваме, как ще го поднесем?

Преди да сервираме

Младо червено вино – достатъчно е да оставим виното в изправено положение.

Отлежало вино – ако е по-старо е добре да го сложим в поставка за вино в полуизправено положение, за да слегне спокойно утайката. Ако нямаме поставка, трябва да извадим виното поне три дни по-рано и да го поставим в изправено положение, за да има време утайката да падне на дъното.

Бяло вино – може да се извади тапата няколко часа преди сервирането, ако виното е отлежало, ако е по-младо тапата да се изтегли само донякъде, за да може хем виното да подиша, хем да не се окисли прекомерно.

Шампанско – често се употребява като нарицателно за пенливо вино. Правото да носят това наименование имат само вината от областта Шампан във Франция, като основните сортове грозде за приготвянето им са Пино Ноар и Шардоне. Да гръмнем шампанското си е атракция и трябва да сме бързи с чашите след това, особено ако е произведено в споменатата област и всяка изтървана капка си е разхищение. Можем да го отворим като придържаме тапата и въртим бутилката под ъгъл, за да освободим внимателно тапата. Трябва да се налива внимателно под ъгъл в чашата, за да опазим мехурчетата.

Отварачка/тирбушон – трябва да подготвим от по-рано, за да няма засечки точно в сюблимния момент. Най-добре е преди това да сме я изпробвали, да знаем как се борави с нея и да се упражним в отваряне на поне една бутилка. Е, ако знаем, че има кой да отвори бутилката – можем да минем и без генерални репетиции. Там разнообразието също е голямо – от електронни тирбушони до най-опростена конструкция. Дори и джобните ножчета обикновено са с тирбушони, но за тях се изисква повече майсторство и рискът да не успеем е по-голям. Важното е тирбушонът да е от стабилен материал и удобен за хващане, тъй като хубавото вино обикновено е добре затворено.

Декантер – много важна вещ за ценителите на виното. Ако нямате, ето какъв подарък може да си подарите за Св. Валентин. Или пък за Св. Трифон Зарезан! Или пък има ли значение кога – важно е когато ви потрябва да имате под ръка.

Декантирането си е цяла церемония. И може да се използва като част от атракцията. Първо трябва да се уверите, че съдът е чист. Сипвате внимателно малко вино, разливате по стените, така че да ароматизирате съда. След това и да не разбирате много трябва да разклатите и да помиришете. Идеята е разбирачите да преценят колко са танините във виното, колко е отлежавало и т. н. Колкото е по-старо виното, толкова повече трябва да престои в гарафата преди да се консумира. Някои практикуват потапянето на декантера в съд с вода с цел охлаждане, в зависимост от желаната и необходима температура на сервиране.

Свещта – Освен за създаване на по-романтично обстановка тя ви е необходима при декантирането. Целта е да сипвате от бутилката в декантера, като държите пламъка под рамото на бутилката, за да може да видите кога идва утайката и да не я пресипвате. Нищо особено, но сомелиерите го правят като свещенодействие.

Чаши

Разбира се стъклени, разбира се според избраното вино. Добре измити и подсушени.

Температура на сервирането

Всяко вино се сервира при определена температура. И тук трябва да се съобразите с много неща.

Белите вина – температурата, при която се сервират зависи от региона, но при всички положения трябва да е между 8 и 13°С. За целта дръжте виното в хладилник, но никога във фризер.

Сухите бели вина совиньон, шенин, ризлинг се сервират по-охладени. И принципът е колкото по-сухо, толкова по-студено.

Червеното вино се сервира между 16 и 18°С. Веднъж отворена бутилката може да бъде оставена на прозореца, ако температурата е подходяща. Така виното по-бавно ще разкрие аромата си.

Розето се поднася леко охладено между 8 и 10°С. Тази температура се поддържа като се поставя в кофичка лед.

Сладките червени вина се сервират при температура между 12-14°С. Това е идеалната температура, за да усетите истинската им сладост, а не да горчат.

Пенливите вина се сервират при 8 и 10°С. Колкото по-студена е бутилката, толкова по-добре съхраняваме пенливите мехурчета.

Когато сме се убедили, че имаме всичко необходимо за сервирането на виното, може да помислим и за подходяща храна. И празникът може да започне.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Е, колко толкоз обши ( преди 11 години )
Като за начинаещи ви стига. Оставете и мъжете да блеснат с нещо. Осигурете чашите и се направете на красиви. Повече не ви трябва да знаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
( преди 11 години )
Никаква информация не разкрива тази статия на читателя, нужно е да е по-обширна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )
predpolagam 4e v na6ia slu4ai s BOKO 6te e otlejalo vinoto i za dvama ni,,, BOKO, mili, obi4am te liuobv moia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар