За дома

Най-ароматните парфюми на природата

Кои са най-ароматните цветя?

26.03.2013г. / 13 42ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Както и в живота, някои цветя са само за гледане. На вид – прелестно, шарено, красиво, очарователно, а когато доближиш нос до цвета му – нищо! Други пък, най-откровено казано, на нищо не приличат... но пък ухаят божествено. Трети са надарени и с красота, и с благоухание. Ето някои от най-ароматните цъфтящи растения, които ни е дала природата:

Магнолия

Цветовете на магнолията варират от нежно бяло до дълбоко розово. Достигат размера на две разтворени длани. Магнолиите най-често разцъфват още с появата на първата зеленина през пролетта. Когато времето се затопли и вее лек вятър, ароматът им вълшебно се носи наоколо. Магнолията е цвете, на което е най-добре да се наслаждаваме без да го откъсваме. Нежните му венчелистчета потъмняват много бързо и цветето губи аромата си.

Свързани статии

Люляк

Люлякът за щастие има силна миризма, и можем да й се наслаждаваме и от по-далеч, защото рядко можем безнаказано да се приближим до храста без да обезпокоим пчеличките и осите, които са не по-малко привлечени от него, отколкото сме ние. Можем да открием люляк във всички тонове на лилавото и розовото, но белият има най-сладък мирис. Люлякът може да е храст или да прилича на своеобразно мини дръвче. Това е може би най-купуваното и продаваното цвете за 8-ми март у нас.

Фрезия

Красивото цвете, произхождащо от далечна Африка, не се отличава нито с височината, нито с големината си, но пък за сметка на това може да се срещне в почти всякакъв цвят и ухае наистина опияняващо.

Теменужки

Теменужките са срамежливи цветя, криещи се сред треви и клонки на сенчестите места в градината. За жалост, не за всяка теменужка си струва да се наведем и да я помиришем. Малките розово-виолетови обаче са от цветчетата, които могат да те накарат да не искаш да се отделиш от тях. Теменужките биха издържали известно време без корена си във вазичка, но, съгласете се, няма по-хубаво цвете от това, което расте и се храни само.

Ароматен грах

Цветовете на ароматния грах са най-разнообразни: наситеночервено, бяло, розово, пурпурно, лилаво, както и комбинациите между тях. Няма как да ви доскучае от мириса на ароматния грах, защото той варира спрямо цвета на растението. Това цвете не издържа дълго време ако е откъснато, но докато е все още живо, радва безкрайно много и очите, и носа.

Роза

Розите са известни не само с невероятното си характерно ухание, но и с големите, идеално оформени, меки и нежни венчелистчета. Носейки огромната тежест на символното си значение, розите са цветя, които се подаряват в знак на любов, страст. Могат да се намерят в най-различни цветове: червено, бяло, жълто, розово и дори прасковено.

Коментирай