За дома

Да почистим дома с малко пари и много изобретателност

„Коктейл” вместо препарати...

16.04.2013г. / 12 20ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Почистването на дома е скучен, еднообразен и доста труден процес, особено когато е пролет и предстои основно великденско чистене. Да добавим и факта, че трябва да изберем почистващите препарати и да инвестираме немалко средства в тях. Повечето домакинства днес са с доста ограничен бюджет, затова можем да ви зарадваме с няколко нестандартни идеи за спестяване. Домът ни може да заблести и без химическите препарати от магазина, а с някои съвсем обикновени продукти, които всяка домакиня има под ръка.

Паста за зъби

Свързани статии

Бялата паста за зъби може да сътвори истински чудеса, ако почистите с нея сребърни прибори или съдове. Тя върши добра работа и срещу петна върху плотове и твърда подова настилка. С бяла паста за зъби можете идеално да почистите и „замаскирате“ петна върху бели маратонки или спортни кожени обувки.

Бял оцет

Ще се удивите колко многофункционална е тази безцветна течност. С нейна помощ се унищожават миризми, улеснява гладенето, премахва мравки и буболечки. Ако смесите оцета с вода в съотношение 1:1 можете да изчистите с него почти всичко – вана, мивка, тоалетна чиния, полиците, плотовете, кухненската печка, прозорците.

Перхидрол (кислородна вода)

За всички ни е ясно, че с помощта на перхидрола всяка брюнетка може да се превърне в блондинка. А знаете ли, че този препарат има и почистващи възможности. Разреден с вода в равни количества той успешно почиства петна от бели или оцветени в светли тонове материи.

Алкохол

Водката, уискито или джина не са просто напитки, които ни служат за подобряване на настроението. Освен да ни развеселят, те могат да ни помогнат по неочаквано успешен начин при почистването на дома. Разредени 1:1 с вода те идеално почистват плочките в банята, ваната, огледалата, стъклени предмети, петна от мухъл и плесен, унищожават бактерии, мравки и т. н.

Стар хляб

Останалото извън кутията изсъхнало парченце хляб може да ви послужи преди да го изхвърлите. Ако го ползвате като гумичка за изтриване, можете да почистите всякакви зацапани места или драскотини по стените.

Лимонов сок

Лимонът е цитрусов плод, чийто сок притежава избелващи качества. Той буквално може да направи така, че медните и месингови предмети да заблестят като нови. Срежете на две един лимон, поръсете разрязаната половина със сода бикарбонат и с нея без усилия почистете до блясък металните тави и тенджери. Смес от равни части лимонов сок и зехтин пък, е идеално почистващо средство за мебели от твърда дървесина.

Коментирай