За дома

Почистване, измиване, разкрасяване – всичко това с кутийка сода

Содата е универсално средство за дома, здравето и красотата ни

25.04.2013г. / 09 10ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Содата бикарбонат, известна още като сода за хляб, се използва най-вече в сладкарството като набухвател за приготвяне на кексове и други тестени изделия. Но този универсален продукт има множество приложения, които е добре да познаваме. Ето някои от тях.

За почистване на косата

Използвате ли много стилизиращи продукти за да постигнете желаната прическа? Ако е така, значи често се сблъсквате с проблеми при отстраняването на пяната, гела, лака или ваксата от косата си само с шампоан. Предлагаме ви изход. Добавете една чаена лъжичка сода в обичайното количество шампоан, което използвате. Втрийте добре в корените и по дължината на косата. Изплакнете и нанесете овлажняващ балсам. Содата ще помогне за идеалното измиване на косата ви.

За почистване на фурната и микровълновата печка

Свързани статии

Всички петна, мазни пръски и остатъци от храна във фурната или микровълновата печка лесно ще можете да отстраните с помощта на содата. Пригответе си гъста смес от сода и вода или просто поръсете мократа гъба с малко сода и натъркайте замърсените места. Ще установите, че почистването става с минимални усилия. Избършете с влажна кърпа и вътрешността на уредите ви ще заблести.

За полиране на предмети и прибори от сребро

Ако харесвате блясъка на сребърните предмети, но красивият ви поднос или приборите за хранене са придобили тъмен цвят или петна не е необходимо да давате пари за специален препарат, който да върне блясъка им. Нуждаете се само от малко содена паста, която лесно можете да си направите от една част вода, смесена с три части сода. С помощта на гъба или памучна кърпа, натопена в тази паста почистете сребърните предмети и изплакнете с вода.

За избелване на зъби

Вместо да си давате парите за скъпи избелващи пасти за зъби можете да постигнете техният ефект отново с малко сода. При това не е необходимо да знаете сложни химически формули, а само да поръсите содата върху четката си за зъби и да потъркате както обикновено. Освен че зъбите ви ще заблестят, устата ви ще се отърве от лошия дъх. Това се постига също чрез гаргара с вода и разтворена в нея лъжичка сода бикарбонат.

За подсилване ефекта на праха за пране

Почистващия ефект на содата може да се използва и при прането в пералня. Добавете две супени лъжици сода към обичайното количество препарат за пране и дрехите ще придобият по-светъл цвят, а също и ще миришат свежо. Ясно е, че тук става дума за бели и светли материи.

За измиване на силно замърсени съдове

Надали има домакиня, която с удоволствие би търкала загоряла храна от тенджери и тигани. Предлагаме ви ефектно и изпитано средство – содата за хляб. Напълнете коритото на кухненската мивка с топла вода и добавете 3-4 лъжици сода (можете да добавите и малко от препарата за съдове), накиснете в този разтвор мръсните съдове и оставете 30 минути да киснат. След това само с абразивната страна на гъбата и минимални усилия от ваша страна съдовете ви ще заблестят.

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
? ( преди 10 години )
Най-голямата глупост е да почиствате бижута със сода.СОДАТА Е АБРАЗИВ И НАДИРА БИЖУТАТА!!!Баба си е чистила бижутата съсъ сода ,защото е живяла в друг век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар