За дома

Ще се справим ли с жегата през лятото?

Топло, горещо, още по-горещо

22.05.2013г. / 14 45ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Лятото може всеки момент да се появи при нас и да ни залее с горещина. Как да се приготвим за това? Много хора купуват климатици, но днес ще дадем съвети за онези, които не могат да си ги позволят или не са им фенове.

Климатик. – Ако смятате, че ще пипнете пневмония от климатика, което не е малко вероятно, то го пускайте само когато сте извън помещението. Въпреки че модерните климатици могат да се нагласят да охлаждат, без да духат директно, все пак всички си имаме едно на ум. Вкъщи е лесно, но проблемите се пораждат в офисите, когато все на някого не му е добре, на един му е прекалено горещо, на друг прекалено духащо и климатикът става ябълката на раздора.

Снимка: Sxc.hu (Тези климатици не ви ли приличат на модерни гнезда на оси?)

Проветрявайте нощем. – Ако отваряте прозорец през деня в най-голямата жега просто ще пуснете още по-горещ въздух отвън. Затова оставяйте прозореца отворен през нощта или проветрявайте късно вечер или рано сутрин.

Овлажнявайте въздуха. – Може да го правите със специални овлажнители или по старомодния начин с пулверизатор. Добре е да се прави по-често през деня. Може да се съчетае и две в едно – хем да овлажнявате въздуха, хем да пръскате цветята. Може да поставите красиво декорирани купи с вода в различните стаи.

Сложете щори. – Ако не искате климатик, то може да инвестирате в щори. През деня може да затъмните – колкото по-малко слънчеви лъчи влизат, толкова по-хладно ще бъде. Ако ви няма през деня, тъкмо няма да се нагрява прекалено много, а на вас няма да ви липсва слънчевата светлина. Същият ефект може да се постигне и с плътни пердета или фолио на прозорците. Все пак щорите са най-удобни.

Свързани статии

Приберете всички топли материи. – Дебелите покривки, губери и одеяла задържат и много повече топлина от по-леките материи. Логично. Затова спокойно можем да махнем зимните покривки и да постелем нещо по-лятно. Това е повод да си купим нещо ново за дома и да променим интериора.

Лед в хладилника. – Лятото е времето, когато трябва да се запасим с повече лед. Можем да го използваме както за охлаждащи питиета, така и за да си направим един лек масаж с кубче лед или пък останалия просто да изсипем в купа, използвайки го за ледена декорация. Няма да трае дълго, но какво пък е вечно на този свят?

Забравете за печката. – Всички, на които им е омръзнало да обикалят около печката ще адмирират този съвет. Други ще кажат – ами какво ще ядем? Ами сега е времето на таратора, салатите и плодовете. Ако съпругът ви много държи на скара, може би е време да ви заведе поне един ден от седмицата да хапнете навън.

Коментирай
Свободно време