За дома

Какъв килим да изберем за дома?

Демоде ли са килимите у дома?

24.07.2013г. / 12 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Всяка година по това време притежателите на килими е добре да се подсетят да ги изперат. Но каква е статистиката – за и против килимите у дома? И дали притежателите им разчитат само на лятото, за да ги изперат и освежат. Техниката се развива и вече можеш да си изпереш килима на място и да го правиш не един път годишно, а всеки месец.

Но все пак, ако сте притежател на килим, какви са според вас предимствата? Какво ще кажете на някого, за да го убедите да си купи килим?

Свързани статии

По-уютно

Което си е вярно си е вярно. Наистина килимите създават невероятна домашна атмосфера. Внасят много повече топлина, уют и цвят.

Номерът тук е да преценим правилно размерите на помещението, стила и останалите елементи от обзавеждането.

Мокетът

Вече все по-рядко се използва мокет в цялото жилище, но пък мокетените килимчета и пътечки в свежи цветове са прекрасен акцент. Лесно се почистват и лесно се съхраняват. Обикновено не са обемни .

Къде да сложим килим и къде не?

Хубаво е да помислим с каква цел слагаме килима – да ни е меко на крачетата, да ни е цветно, да ни е топло зимата. Обикновено навремето точно това е била и основната функция на килимите – в студените зими да топлят. Сега повечето хора са доста разглезени с парно, климатици и всякакви отоплителни системи и затова и килимите в основната си функция са напълно излишни. Разбира се не за всички хора.

Друг щекотлив въпрос е – дали да сложим килим, където най-много стъпваме или именно там да не слагаме.

Ако имаме малки деца и кучета – килимите в повечето случаи играят ролята на фитнес уред. Ще кажете нали за това има прахосмукачки. Има, има… ама не всяка може да премахне добре космите от килима и се налага да правиш котешки гърбици с четка и мокър парцал в ръка.

Различен килим за всяка стая.

Това се разбира от само себе си.

За антрето е добре да подберем килимче, което лесно се почиства и е в цвят, който и леко замърсен няма да се набива на очи.

За детските стаи може да изберете пъстри килимчета.

За момченца са удачни и тези, които разказват истории. Например – килимче с улици, къщи, светофари… така малчуганът ще може да си кара количките по килимчето на воля.

Продават се и гумени килимчета – тип пъзели. Може да наредите толкова части, колкото са ви необходими, да ги намалявате и увеличавате, да ги размествате. А детето ви да придобива умения, докато нарежда пъзела с животни, коли или други… Е, имайте предвид, че вие най-често ще го редите, така че може да си измислите упражнения – примерно изправяне и навеждане при поставянето на всяко парченце, редене за време и т. н.

За момиченца предложенията за килимчета са още по-разнообразни и прекрасни. Трябва да съобразите килимчето с мебелировката на стаята и с желанията на принцесата... ако е на вълна всичко в розово – значи може и да е розово.

Не знам дали някой е толкова смел, за да заложи на бял или много светъл килим? Освен ако си няма чистачка и си разнообразява живота с вгорчаване на живота на зависимите от него. Всяко и най-малко петънце си личи, чисти се трудно и разваля общото впечатление.

За спалнята – Може да изберете малки килимчета или пътечки, ако спалнята ви е едно голямо легло и малко пространство около него. Е, ако е просторна, тогава вече може да проявявате фантазия, но в противен случаи няма защо и да се оглеждате за килими.

Тъй като килимите са една от по-дълготрайните инвестиции е добре преди да купуваме хубаво да си помислим, да премерим, да преценим дали ако пребоядисаме стените в друг цвят догодина този килим ще отива и т. н.

Първо защото цената е важна, второ защото много малко от нас могат да си позволят да си купят по няколко килими за една и съща стая и да си ги сменят като пердета или възглавнички – най-малкото защото са обемисти и няма къде да ги съхраняваме.

Коментирай