За дома

Как да разберем, когато домашният любимец е тъжен

Те, също като хората страдат

02.08.2013г. / 18 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Често казваме, че животните са като хората. Те се радват, страдат, съпреживяват с нас много моменти, боледуват, обичат. Понякога забравяме да обръщаме достатъчно внимание на любимците си. Разходката и пълната купичка с храна не са достатъчни.

Свързани статии

Ако сте стопанин на куче или коте знайте, че и те могат да изпаднат в депресия.

Как да разберем?

Промени в хранителните навици

Обикновено кучетата и котките в депресия се хранят по-малко от обикновено и пият по-малко вода. Възможно е и да спрат да се хранят. В много редки случаи преяждат.

Когато са отегчени от скуката или тъжни, често започват да правят бели, да съсипват предмети, мебели. Държат се като ядосан човек. :)

Когато не се изхождат по време на разходка или в специално пригодената тоалетна, а го правят на други места в дома. Котките често го правят и тогата казваме, че отмъщават на лошите стопани. Но дали не е тъжна вашата котка?

Загуба на интерес и активност

Ако домашният любимец обикновено е активен, игрив, обича дългите разходки и търси повод да се закача с вас, то в момента, в който това спре трябва да ви подсказва, че нещо не е наред. Освен това, обърнете внимание дали не спи твърде дълго.

Когато нещо не е наред с кучето ви то няма да маха с опашка, а ще я свие между задните си лапи.

Когато домашният любимец се крие под леглото, в гардероба. Във всеки един момент, в който забележите, че го няма продължително време или прави някоя пакост или е тъжен. Те също имат нужда от усамотение.

Постоянно скимтене, виене или мяукане. Той се опитва да привлече вниманието ви, защото може би има нужда от повече прегръдки.

Обръщайте повече внимание на вашите малки приятели. Те ви обичат безусловно цял живот.

Коментирай