За дома

Шарена копривка за настроение

Пари ли стайната коприва?

25.11.2013г. / 17 15ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Копривката (Coleus) е едно прекрасно стайно листно-декоративно растение – внася цвят, дори и през зимата. Много хора си я отглеждат именно заради разноцветните й листа. .

Има копривки с яркочервени, тъмнокарминени, зелени, розови, кафяви, бронзови, виолетови, жълти, оранжеви листа. Някои сортове са комбинация от гореизброените цветове – например – червено и зелено. Има сортове с по-големи или с по-малки листа, с назъбени или неназъбени... наистина има много разновидности.

Хубавото е, че може да комбинирате копривката с други цветя в създаване на цветни композиции за балкона.

Свързани статии

Не забравяйте, че копривката обича слънцето и водата. Трябва да й осигурите слънчево място и през летните месеци трябва да я поливате редовно. Зимата да й се радвате. Въпреки, че зимата губи красотата си, защото не й достига светлина.

Ако искате да й създадете усещане за вечно лято, трябва да наблегнете именно на това да й осигурите повече изкуствена светлина. Добре е през зимата да държите копривката далеч от климатици, да я поливате рядко и по малко и температурата да е около 15 градуса.

Снимка: Вергиния Генова

Копривката напролет трябва да се подрязва и оформя. Тя расте бързо и за да е по-кичеста, трябва да се подрязва. Ако ви е жал за подрязаните листа, не ги изхвърляйте – натопете ги във ваза, подарете ги като букет.

Копривката цъфти, но както вече споменахме, нейната красота е в листата, а не в цветовете. Цветарите дори препоръчват цветовете да се премахват още преди да са се разтворили.

Размножаването става чрез резници – най-лесният начин за любители градинари. Нарязваш си едно букетче, държиш го във вода известно време и вкореняваш.
И внимание: твърди се, че някои сортове са халюциногенни. Съветвам ви все пак да не опасвате копривката на баба ви, за да проверите дали има това свойство. :-)

Автор: Вергиния Генова

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
nana ( преди 10 години )