За дома

Цвете само за ценители

Ехмея – бразилската красавица

12.11.2013г. / 13 45ч.
Аз жената
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Ехмея (Aechmea) е от Бразилия – запознайте се. Наричат я „копие“ и „феникс“, заради формата на цвета и начина, по който се размножава.

Може би сте я виждали в цветарските магазини, ботаническата градина, а сега ще разберете, че може да я поканите и у дома си. Разбира се може да отидете и на гости в тропическите гори, където е и естественото й обитание. Там тя расте направо върху кората на дърветата.

Свързани статии

Ехмея е от семейство Bromeliaceae (Ананасови). Достига до 50 – 70 см височина. Цветът й е много красив и нетипичен за нашите възприятия. Това я прави толкова привлекателна за купувачите в цветарските магазини, както се казва „хваща окото“. И е идеална за подарък.

Листата са сиво-зелени, твърди и с улейче към корена. Цветовете са розови и твърди.
Ехмеята не е претенциозна, но обича топлината и влагата. Лятото може да я изнесете на балкона, а зимата да я приберете вътре при температура не по-ниска от 10 градуса.

Лятото трябва да я поливате редовно и обилно, докато зимата по-малко.

И внимание – цъфти чак на 4-тата година. Ето това е една от причините да си я купите цъфнала от магазина и да й се радвате. По-скъпа е от другите цветя, но както виждате, цената й е оправдана. Цъфтежът продължава обаче до половин година. Уникално.

Цветето е идеално за украса на офис, хол и прекрасно за всички, които искат повече цвят в живота си.

Ехмеята се пресажда на пролет и е препоръчително това да се прави на всеки две години. Поглеждайте в основата на саксията, обикновено там напролет ще се появят едно или две нови образувания, които с времето ще укрепнат и може да ги отделите в самостоятелни саксии. Така че ако веднъж сте си купили ехмея, тя сама ще се грижи да се размножава, затова я и наричат цвете феникс. Може да опитате и да посеете семена.

Определено си струва експериментът да отглеждаме ехмея, не че се римува със засмея, но определено ще ви накара да се усмихнете.

Автор: Вергиния Генова

Коментирай