За дома

Почистване на дома от болестотворните микроби през зимата

Как да отстраним качествено бактериите, причинители на болести

13.12.2013г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

През зимния сезон е изключително трудно да се преборите с грипа и настинките и да запазите имунната си система силна, за да преодолеете вредните влияния. За да помогнете на организма си да се справи е добре да обърнете внимание на чистотата в дома си и по-специално на определени зони, които благоприятстват постоянния поток от болестотворни микроорганизми.

Изперете общите одеяла и възглавници. През зимните месеци уютна семейна практика е да се гледа телевизия на дивана, завивайки се с общо одеяло. Добре е да се пере поне два пъти в месеца, а възглавниците – най-малко на две седмици. Перете с гореща вода. Така най-сигурно ще отстраните микробите.

Почиствайте редовно мобилния си телефон. Може и да не ви се вярва, но понякога той е по-мръсен от тоалетната или подметките на обувките ви. Това е така, защото бактериите предпочитат топли места, където в комбинация с влагата от дъха ви могат да се размножават в големи количества. Съветваме ви да използвате антибактериални кърпи за почистване на техника, които няма да увредят екрана на устройството ви. Тези антибактериални кърпи предпазват от стафилококи, гъбички и салмонела.

Същото важи за компютъра и клавиатурата. Семейният компютър е източник на изключително много бактерии и нечистотии, които и вие и децата ви докосват с ръцете си. Изключете устройството, изтупайте клавиатурата от попадналите в нея боклуци, трохи, прах. Ако имате затруднения, използвайте сешоар за отстраняването им със силна струя. Накрая използвайте отново антибактериалните кърпи.

Добре е поне веднъж седмично да почиствате играчките на децата си. Особено гумените, в които се събират повече микроби. Използвайте вода и оцет в съотношение 2:1. Потопете играчките за около 15 минути, след това подсушете. И не се заблуждавайте, че играчките в банята са по-чисти от останалите – напротив! Върху тях се размножават още повече бактерии. Затова след ползване ги изплаквайте добре и ги оставете да изсъхнат до следващото ползване.

Използвайте дезинфекциращи препарати и кърпи. Не пропускайте бравите на вратите, казанчето на тоалетната, дръжката на хладилника, ключовете за осветлението – това са зоните, които най-често докосваме в ежедневието си. Така че те са един постоянен поток от болестотворни микроорганизми. Ще си спестите главоболията от сблъскването с грипа и настинката.

Свързани статии

Редовно наблягайте на пода в антрето. То е зона на постоянен трафик на бактерии и мръсотия, особено ако коридорът ви е преходен и през него се влиза към останалите помещения. Независимо каква е подовата настилка, необходимо е ежедневното й почистване през зимния сезон. Използвайте силни антибактериални и антиалергенни препарати, също така машините за почистване с гореща пара са много подходящи за убиване на вирусите и бактериите.

Детските чаши, особено пластмасовите, които са снабдени с вградена сламка за улеснение на детето, са друго място, в което се събират нечистотии. Измивайте ги с гореща вода след всяка употреба, без изключение! Ако има възможност ги разглобявайте, за да избегнете остатъци от храна и мръсотия по извитите места.

Отопляването на климатик може да има вредни влияния върху здравето, ако не се почиства редовно. Под филтрите се събират косми от домашни любимци, прах, алергени и микроби. Затова дишането може да се влоши или дори да се разболеете. Решението е просто – сменяйте филтъра на климатика редовно. Ако се наложи почистете и с прахосмукачката около капаците на вентилационните отвори.

През няколко дни сменяйте кърпите за ръце и лице в банята. Платнените кърпи са благоприятна среда за размножаването на бактериите. Те могат да оцелеят там в продължение на няколко часа. Ако това ви притеснява, можете да използвате хартиени кърпи за еднократна употреба.

Коментирай