За дома

Как правилно да поддържаме кухненските си ножове?

Добрата поддръжка е от голямо значение

14.12.2013г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Омръзнало ли ви е да купувате нови ножове всеки месец? А да ги точите след всяка употреба? Доматите за салатата стават на пюре, заради тъпото острие! Или може би филията за сандвича за децата ви прилича по-скоро на пихтия от трохи? Вслушайте се в съветите на майсторите готвачи и с подходящите инструменти ще превърнете кухнята си в кулинарна триумфална зала!

Ножът е най-важният инструмент в кухнята, независимо дали сте майстор готвач или любител. За да можете да използвате ножовете подобаващо, е необходимо да положите известни усилия за това да ги запазите в добро състояние по-дълго.

Съхранението на ножовете е от голямо значение. Не ги слагайте на куп в шкафа. Това може да увреди острието или дръжката им. Най-подходящи са дървените поставки, които имат отделни прегради за всеки нож. Ако имате достатъчно място може също така да използвате удобните метални поставки, които се закачат на стената над кухненския плод. Изключително удобно е от гледна точка на спестяването на място. Така ножовете ви хем ще са закачени поотделно, хем ще могат да съхнат добре до следващото използване.

Никога не мийте ножовете си в съдомиялната машина. По-добре ги измивайте на ръка под течащата вода. Препоръчително е веднага след измиване да ги подсушавате с кърпа. Това помага за предпазване от ръжда и микроби.

От голяма важност за удължаване живота на вашите ножове е повърхността, върху която режете. Избягвайте керамични, стъклени и мраморни плотове. За предпочитане са класическите дървени или пластмасови дъски.

За да не се налага да острите ножовете си непрекъснато след всяка употреба, по-добре се снабдете с остриета от заточена стомана. Тези ножове издържат около 3 месеца, а периодично можете да ги точите сами с подходящо точило за ножове.

Инвестирайте в по-добри ножове. Купуването на малко по-скъп нож е добър вариант, особено ако е двустранно заточен с кована стомана по цялата дължина на острието.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
izwynzemnoto ( преди 10 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
titi ( преди 10 години )
vijdam 4e se praviat opiti da se namesti po sredata mejdu dvama ni s milia mi BOKO i biv6ia , no az sam kazala 4e tuk v kompa vsi4ko e samo i edinstveno na BOKO, drugite ne me interesuvat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар