За дома

Защо жените обичат да чистят?

Много жени признават, че поддържането на дома им носи особено удовлетворение

09.01.2014г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка:Outnow.ch

Снимка:Outnow.ch

Астрономическата зима започна сравнително скоро, но няма да усетите колко бързо минава времето и пролетта ще дойде. Ще се наложи отново да подхващаме парцала и метлата за голямото пролетно почистване.

На много жени това им е едно от най-омразните занимания или по-скоро задължения, които им се налага да правят. Но ще се учудите, че всъщност немалка част от домакините обичат това занимание и намират за забавно и релаксиращо почистването на дома и привеждането му в уютен и приятен вид.

Ако вие сте от жените, които обичат да поддържат дома си чист и подреден и това е едно от любимите ви занимания, ние ще ви разкрием защо това е така.

Чистенето ви кара да се чувствате удовлетворени

Чувствате се безкрайно доволни, когато подредите разхвърляната и затрупана с играчки детска стая. Осезаемите резултати ви правят щастливи, организирани и прибрани. Дори малки неща като почистването на хладилника могат да оправят настроението ви. Придобивате увереност, че сте постигнали целта си и сте готови да поемете други предизвикателства.

Успокоява съзнанието ви

Много жени признават, че почистването на дома им помага да се разтоварят от напрежението в работата или от ежедневните ангажименти и проблеми. Именно заради това някои психолози разглеждат чистенето като терапевтична задача.

Един уикенд, прекаран в пране, лъскане на банята и кухнята, подреждане на дрехи, обувки и детски играчки ви разтоварва за цяла седмица напред.

Чистенето е начин да държите нещата под контрол

Свързани статии

Обичате всичко да изглежда перфектно, дори когато заминавате на почивка, искате да заварите дома си в изрядно състояние. Затова го почиствате и подреждате преди да тръгнете. Така дори да дойдат неочаквани гости, няма да заварят безпорядък и никой няма да разбере, че сте били във ваканция.

Ако сте били потиснати по време на работа, не сте се справили навреме с някой отчет или презентация, това е начин подсъзнателно да упражните контрол, който в предната ситуация ви се е изплъзнал.

Чистенето като форма на медитация

Може да ви се стори странно, но за някои жени това е сравнимо с медитирането в източните култури. Е, разбира се, домакините не седят в поза лотос, докато чистят. Става дума за състоянието на духа и ума по време на „ритуала“. Чувствате се добре, докато миете огледалата, мълчите си, вглъбени сте в себе си или просто не мислите за нищо.

Чистенето има медитиращо въздействие и поради факта, че домакините си имат изграден стереотип на действие и методичното повтаряне на ритуалите за чистене носи успокояващ ефект за съзнанието.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Не се коси, пич, нормална е жена ти, това е мит насаждан от мъжете. Откакто жените работят, наравно с вас, не само че не им харесва да чистят, ми се чувстват и преебани, че не вършите половината работа, наравно с нас. Освен ако не живееш, с нЕкое Барби, копето да издържаш ти, ако по цял ден лежи и не работи, връчвай смело парцала! Щото иначе си преебан ти : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
живеещ с друг тип же ( преди 10 години )
Къде ги тези жени? Всичките ми приятелки до сега все на молебен ставаше чистене, готвене ... Явно майките им са такива, но те са научени на ... нищо?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар