За дома

Растения, подходящи за балкон

Зеленчуци и билки

17.01.2014г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: architectureartdesigns.com

Снимка: architectureartdesigns.com

Въпреки че краят на зимата не е много близо, само след няколко седмици ще започнем да усещаме идването на пролетта. Неусетно ще дойде подходящото време за съживяване на градината, засаждане на нови растения. Ако не разполагате с градина, може да си направите такава на балкона.

Има много растения, които могат да виреят както на слънце, така и на сянка. Между красивите цветя винаги има място и за мъничка билкова или зеленчукова градина. Вижте някои от най-лесните за отглеждане растения за балкон.

Зеленчуци и билки

Слънчевата светлина е от съществено значение за много от тези растения. По-слънчевите балкони са подходящи за отглеждането на домати и чушки, тъй като те са любители на слънцето. Ако балконът ви е сенчесто място, то той е подходящ за отглеждането на маруля, моркови, спанак, краставици и зеле. Към този витаминен букет добавете и свежи билки, които са приспособими както на балкона, така и в закрити помещения.

Цветя

Има безкрайно много красиви цветя, които може да отглеждате на балкона си, но винаги се съобразявайте с това колко светлина може да им осигурите. Слънце предпочитат мушкатото, здравеца (който може да вирее и на сенчести места), иглика и други. За да държите комарите далече от дома си, не пропускайте да засадите лавандула и розмарин, който може да ползвате и в кулинарията.

Ако искате по-често да се отбиват при вас пеперуди, задължително отглеждайте на балкона си ехинацея. Ехинацеята е и чудесна билка, която приготвена под формата на чай, помага при настинки.

Лилиумът е лесен за отглеждане и предпочита шарена сянка, а не пряка слънчева светлина. Друго красиво балконско цвете е азалията, която също не се нуждае от много слънчева светлина.

Свързани статии

Плодове

Повечето плодни растения се нуждаят от 6-7 часа на слънчева светлина всеки ден. Ако терасата ви се намира от южната страна, не пропускайте да засадите ароматни ягоди, лимоново или портокалово дръвче както и други сортове плодни дръвчета-джуджета. Ягодите може да отглеждате и от висящи саксии.

За да имате красива градина на балкона, трябва да се съобразите с няколко основни неща.

  • Когато купувате растенията за балкона се съобразете с това колко светлина и влага може да им осигурите, дали е ветровито.
  • Уверете се, че саксиите или контейнерите за засаждане на цветята, с които разполагате отговарят на нуждите на растенията. Ако сега започвате с градинарството, най-добре е да си закупите нови саксии и да се посъветвате с консултанта в магазина за подходящия размер, модел и т. н.
  • Ако балконът ви се намира на по- ветровито място, това означава, че по-голямата част от растенията, които ще отглеждате на него, ще се нуждаят от всекидневно поливане през лятото.
  • Използвайте почва, която да е съобразена с вида на растението.
  • Саксиите на растенията трябва да бъдат с малки отвори, през които да се оттича водата при поливане.

Снимка: architectureartdesigns.com

Коментирай