За дома

Бързи трикове за премахване на мазни петна от дрехите

Премахнете петната с помощта на оцет

22.01.2014г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

На всеки се е случвало да нацапа дрехата си или мебел с мазен сос или храна и да не разполага с подходящ препарат за почистване. Ненавременното третиране на петната може да се окаже причина за невъзможността те да бъдат напълно премахнати по-късно. За тези екстремни ситуации се нуждаете от бързи трикове за премахване на мазните петна.

Талк на прах

Когато направите петно върху дрехата, преди да я изперете е добре да го третирате по подходящ начин. Хубаво е да използвате талк или бебешка пудра върху петното. Посипете малко от сухата консистенция и натъркайте леко със суха гъба или кърпа. Талкът трябва да се втрие добре в материята, за да бъде премахнато успешно мазното петно. След това може да изперете дрехата с перилен препарат.

Сол

Често се използва, когато в ресторант накапете дрехата си с нещо мазно. Обикновено обилно поръсвате петното със сол. Може да я използвате самостоятелно или да я смесите с малко количество спирт или водка. Нанесете получената смес върху материята като нанасяйте по посока на нишките, за да предотвратите накъсване на материята. С помощта на кърпа или гъба леко разтъркайте върху петното.

Сода

Содата бикарбонат е една от съставките, използвана широко за премахване на замърсяванията включително и на мазните петна. Подходяща е за бели дрехи, тъй като има леко избелващо действие. Поставете малко количество от нея върху петното и разтъркайте с мокра гъба или кърпа. Оставете да подейства 15-20 минути и изперете дрехата в перална машина.

Свързани статии

Оцет

Също изпитан метод за почистване на мазни петна и освежаване на материи и помещения, в които го използвате за почистване. За да премахнете мазните петна, поръсете няколко капки оцет върху тях и оставете да действа около 10 минути като от време на време леко потърквате петното. За да получите още по-добри резултати може да добавите и малко сол.

Царевично нишесте

Подобно на талка и бебешката пудра, може да използвате и царевично нишесте, за да се отървете от мазни петна. То (както талкът) е подходящо за почистване на цветни материи. Просто поставете малко количество от него върху петното и го втрийте леко. Оставете да действа около 20 минути, след което изперете дрехата с подходящ перилен препарат.

Коментирай