За дома

Екологични методи за пране, които ще ви спестят средства

Разхищаването на вода и електроенергия вреди и на джоба ви

29.01.2014г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Прането на ръка е толкова трудоемко и досадно. А пералната машина харчи толкова много ток и вода, че сметката накрая на месеца винаги е солена. Замисляли ли сте се какви алтернативни начини има за пране на вашите дрехи?

С тях можете да спестите време, пари, пък и от екологична гледна точка става все по-наложително да се научим да спестяваме водните ресурси и да не харчим излишна енергия.

Увеличете интервала между пранетата. Това, разбира се, не важи за чорапи, бельо и силно замърсени дрехи. Просто по-екологично е да не се вманиачавате по прането след едно носене. А и финансово ще ви се отрази добре, ако перете разумно, сортирано и пресметнато във времето.

Перете по-често на ръка. Така ще спестите електрическа енергия. Разходът за вода също ще бъде намален, тъй като можете да използвате една и съща кофа с вода за няколко изплаквания съвсем спокойно. Пък и след това можете да я използвате за поливане на цветята или насажденията си, ако имате градина. Ето ви един много екологичен метод за разход на вода!

Перете дрехите си, докато се къпете под душа. Това е стар туристически трик! Хем е лесно, хем става бързо, хем няма да хабите отделно вода. Можете да влезете с тях под душа, да ги намокрите и след това да ги съблечете. Сапунисването може да стане по ваше желание или направо върху вас, или отделно в леген.

Избягвайте употребата на препарати с хлор, белина. Хлорът е вреден за околната среда, както и за дрехите ви. Разбира се, ако имате светли дрехи, това понякога е невъзможно, но доколкото можете, избягвайте белината.

Перете в пералната машина, само когато е пълна догоре. Така няма да разхищавате ресурси. Честото пране на малки количества дрехи е разточителство. Затова изчакайте да се натрупат повече мръсни дрехи.

Свързани статии

Използвайте само студена вода, когато това е възможно. Така ще спестите пари, ще бъдете в крак с екологията и ще запазите цветовете и тъканите на дрехите си за по-дълго като нови!

Когато купувате нова перална машина, изберете възможно най-обемната. Така ще имате повече място за пране на голямо количество мръсни дрехи и ще можете да използвате машината по-рядко. По този начин ще изпирате големи количества пране наведнъж!

Освен това избирайте енергоспестяваща перална машина! Машините с предно отваряне са по-обемни и събират по-голямо количество пране.

Коментирай