За дома

Разнообразни начини за употреба на яйцата в ежедневието

За почистване в дома, в разкрасяването и дори в градинарството

24.03.2014г. / 14 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Яйцата са много често употребяван продукт в готварството, а в сладкарството са направо задължителни и незаменими! Те са богати на хранителни вещества и най-вече протеини, толкова необходими за здравето на организма.

Но има и редица други начини, по които яйцата могат да бъдат използвани, които нямат нищо общо с храненето. За почистване в дома, в разкрасяването и дори в градинарството – представяме ви изумителните начини за употреба на яйцата и техните черупки в ежедневието!

Използване на яйчен белтък като лепило

Ако сте забравили да си купите лепило, а в момента ви трябва, яйченият белтък е чудесен заместител. Белтъците действат като залепващ агент много добре при хартия и картон. Оставени на слънце да изсъхнат, вашите хартиени и картонени изделия ще слепнат перфектно!

Използване на яйчени черупки в наторяването на градината

Натрошените яйчени черупки са чудесно допълнение на тора, който използвате за подхранване на растенията и посевите в градината. Богати са на калций, което стимулира растежа. Добавянето на натрошени на ситно яйчени черупки в тора ще помогне на насажденията да избуят по-бързо.

Яйчени жълтъци при суха кожа

Ако имате суха и раздразнена кожа, вероятно се нуждаете от овлажняване. Жълтъците са прекрасен източник на подхранващи вещества за кожата. За мазна кожа (която също се нуждае от хидратиране!) смесете яйчен жълтък с малко прясно изцеден сок от лимон и лъжичка мед. Нанесете като маска и изплакнете след 30 минути.

Свързани статии

Използвайте водата от варените яйца в градината

След като кипнат яйцата не изливайте водата в канала! Вместо това я оставете да изстине и полейте растенията си с нея. В нея се съдържат хранителни вещества от черупките, които ще са полезни за насажденията ви.

Използвайте яйцата за почистване на дома

Натрошените яйчени черупки са чудесно абразивно средство за почистване на загорели тенджери и тигани. Смесете ги с малко сапунена вода и изтъркайте мръсотията.

Яйчени черупки за почистване на кожата

Натрошете черупките на ситно и ги смесете с ябълков оцет. Оставете ги да престоят в продължение на няколко дни. Намажете сместа върху раздразненията по кожата или местата, на които имате обрив или сърбеж.

Използвайте картонените кори за съхранение на яйца, за да посеете семена

Корите от яйца са много подходящи за покълване на семена за разсад. Поставете малко пръст във всяко отделение и сложете семената вътре. В пръстта можете да натрошите на ситно яйчените черупки, които ще подхранят много добре пръстта и ще помогнат на семената да покълнат по-бързо.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Много функционални тези яйца, нищо не им се изхвърля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар