За дома

Ароматни цветя, които привличат пеперудите

Добавете повече настроение и цвят в градината или на терасата

01.04.2014г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Пеперудите могат да са красиво допълнение към вашата по-малка или по-голяма градина. За да се отбиват при вас не е достатъчно да имате само цветя, необходимо е да отглеждате някои от любимите цветя на пеперудите.

Красивите насекоми се нуждаят от цветове, от които да могат да се хранят със захарен нектар. Хубаво е специалната селекция от цветя да бъде засадена на слънчево място в градината, което не е и много ветровито.

Разбира се тези цветя може да засадите и на балкона си, стига той да бъде добре огряван от слънцето. Кои цветя да добавите в градината си? За пролетта добавете незабравките, люляците, игликите, бръшляна.

С голямо съдържание на нектар са следните ароматни растения.

Будлея

Наричат я още пеперуден храст. Тя е лесна за отглеждане и расте в почти всякаква почва. Различните видове имат и различни цветове между които са розово, червено, лилаво и бяло. Обикновено цъфти през юли и август. Ако сега си посадите от тях, трябва да знаете, че напролет е добре да ги подрежете.

Вербена

Малките красиви цветчета в разнообразни цветове достигат дължина до 1 метър. Не са капризни на отглеждане, но почвата им трябва да е добре дренирана.

Лавандула

Лавандулата гони комарите, но привлича пеперудите. Обича слънчевите места и добре дренирана почва. Може да я засадите през април или май, за да може по-скоро да цъфнат лилавите й цветове.

Многогодишен шибой

Растението представлява изобилие от сладки, ароматни лилави цветове. Започва да цъфти от април чак до края на лятото. Обича слънцето или шарената сянка, както и добре дренираната почва.

Свързани статии

Хортензия

С огромни богати и ярки цветове, това растение привлича със своя чар още по-красивите пеперуди. Тези елегантни храсти лесно се култивират към почти всякакъв вид почва както в градината, така и в саксия. Повечето хортензии обичат влажната почва. Предпочитат сутрешното слънце и следобедната сянка.

Маргаритка

Обича хладните райони и обикновено започва да цъфти през пролетта. Цветовете й ще ви радват през цялото лято, чак до началото на есента.

Снимки: Sxc.hu

Коментирай