За дома

Как домът може да е виновен за надебеляването?

Как става това?

04.04.2014г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: architectureartdesigns.com

Снимка: architectureartdesigns.com

Има толкова много обстоятелства, които ви пречат да отслабнете! Замисляли ли сте се за някои от тях – дали ще са здравословни, дали предизвикани от стреса в работата и ежедневието... Някои казват, че дори бракът е виновен да натрупате някое килце отгоре. Може и да е вярно, но какво още ви пречи по пътя към добрата стара стройна фигура отпреди?

Още ли не ви хрумва? Ние ще ви изненадаме, защото сме сигурни, че това не ви беше хрумвало! Домът! Точно така – домът ви може да се окаже най-големия ви враг по отношение на вталяването. Независимо какви диети спазвате, колко усърдно избягвате стреса, вие не отслабвате, защото жилището ви е виновно! Как?

Вашите съдове за хранене са прекалено големи

Твърде големите чинии за хранене са предпоставка за преяждане, сочи ново изследване. Колкото и да са модерни и привлекателни с дизайна си, големите чинии ви пречат да се преборите с трупащите се килограми. Специалисти по храненето съветват да редуцирате сервизите си само до среден и малък размер ако искате да имате хубава фигура.

Чашите ви са в неподходяща форма

Ако чашите ви са ниски и по-обемни, най-вероятно те са едни от виновниците за напълняването ви. Мозъците ни са склонни да възприемат още по-обемни предметите, които са с по-ниска височина. По-малкото количество вода през деня, поето заради малката чаша, има пряка връзка с по-бавното обработване на храната. Ние имаме способността да успокоим мозъка си, че сме пили една чаша вода, но тя съвсем не се равнява на стандартната доза, необходима за деня, ако пиете от малки чаши.

Храненето пред телевизора

Похапването пред телевизора е доказано вредно. Излегнатата поза, бързото ядене, най-вече на вредни бързи храни пречи на хубавата фигура. Винаги се хранете на масата в максимално изправено положение на тялото. Така ще спомогнете за правилното преминаване на храната през стомашно-чревния тракт.

Свързани статии

Вашата спалня е неблагоприятна за сън

Добрият нощен сън е от съществено значение за поддържане на оптималното тегло. Когато сте уморени, нивата на лептин, който контролира апетита, намаляват, докато нивата на грелин, стимулатор на апетита, се увеличават. Така бивате стимулирани несъзнателно да ядете повече. Препоръчително е матракът ви да не е прекалено твърд, нито прекалено мек. Ако имате светлопропускливи завеси – сменете ги, ако смятате, че в тях може да е проблемът. Не е добре в спалнята ви да има телевизор, с помощта на който да заспивате и да ви буди посред нощ с усиления звук на рекламите.

Следобедните ви закуски са винаги на разположение

За да не се пресегнете толкова лесно към бисквитите на масата, шоколада на барплота или тортата в хладилника – направете си стратегия! Нека изкушенията да са скрити някъде на по-недостъпно място, към което ще ви домързи да се домогвате всеки път. Ако сладкишите са на една ръка разстояние, по-лесно ще достигнат до устата ви!

Музиката, която слушате, докато ядете, е твърде динамична

Много фитнес експерти препоръчват да се слуша музика с по-бавен темп, когато се храните или работите, защото тя действа подсъзнателно на мозъка и ви кара без да осъзнавате да забързвате вашето собствено темпо в онова, което вършите в момента. Ако се храните бавно и се наслаждавате на всяка хапка и на всяка бавна нота от музиката, ще се убедите колко по-бърз ефект ще имате от диетата си.

Коментирай