За дома

Чудната благоуханна магнолия – как да я отглеждаме?

Цветовете на това чудно декоративно дърво са изключително подходящи за украса на сватбени празненства заради силната си и нежна миризма

27.04.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Магнолиите са красиви и благоуханни растения, чиито цветове красят южните пейзажи в течение на векове. Съществуват над 200 вида магнолии, като в България разпространена е магнолията тип парково дърво. Цветовете на това чудно декоративно дърво са изключително подходящи за украса на сватбени празненства заради силната си и нежна миризма.

Височината на магнолията може да достигне от 6 до 20 м, а изобилието на цветове буквално избухва в широка гама цветове – бяло, розово, лилаво, червено, както и пъстро. През лятото листата са зелени и лъскави, а през есента окапват.

Подготовка на семената

Накиснете семената във вода, за да се отделят излишните парченца. Поставете ги в купа, пълна с хладка вода и ги оставете да се накиснат за около 12-13 часа до 3 дни. Ако откриете някакви плаващи частици на повърхността на водата ги отстранете, за да може да останат само най-жизнеспособните семена.

След като семената са добре накиснати така ще бъде по-лесно да отстраните омекотената оранжево-червена обвивка, която покрива семената. Лесно можете да направите това чрез изстискване на сърцевината на семето с пръсти. След като сте извадили семето черно на цвят, трябва да премахнете мазния остатък. Можете да изплакнете с вода и сапун (няма да навреди на семето). Оставете семената да изсъхнат добре разстлани в тава, покрита с хартия за една нощ.

Свързани статии

Подберете обогатена почва за направата на разсад, в който да поставите семената, докато покълнат. Няма голямо значение каква точно почвена смес ще изберете, най-важното е тя да е добре овлажнена. Сместа поставете в найлонова торбичка или пластмасова кутия с плътно затварящ се капак. Там поставете семената, полейте и затворете капака. Дръжте кутията на хладно (може и в хладилника) за няколко месеца (до 6 месеца). Проверявайте го от време на време, за да се уверите, че сместа е добре навлажнена.

Преместване в саксии

През пролетта, когато сте готови да засадите семената, напълнете няколко саксии с добре навлажнена почва. С ръце размесете добре почвата, преди да положите семената в нея. Уверете се, че е добре намокрена. Сложете семената на дълбочина около 5-6 см. Внимателно натъпчете почвата отгоре върху семената. Постарайте се да са много добре покрити. Покрийте също така с найлонова торбичка самата саксия и оставете на топло място, като не спирате да овлажнявате системно саксията. Тя трябва да е снабдена с дренажни дупки на дъното.

Пресаждането в големи саксии след покълването на семената трябва да става в съдове, дълбоки поне 25 см. Добре е да бъдат разположени на открито. Пресаждането става в топло време, за предпочитане през пролетта. Магнолията се нуждае от частична светлина, затова не оставяйте саксиите на пряка постоянна слънчева светлина. Отглеждайте ги по този начин за още една година, преди да ги засадите за постоянно в градината си.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
111 ( преди 9 години )
Имам две на двора-никакви специални изисквания. Развиват се отлично и не искат грижи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
!!! ( преди 9 години )
Свободно време