За дома

Природни методи срещу насекоми и вредители

Край на бълхите, мравките и плесените

09.05.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пролетно-летният сезон е моментът, в който се радваме на прекрасно топло и слънчево време, което обаче може да ни доведе и някои неприятни гости. С разцъфването на растенията и затоплянето на въздуха на гости в дома и градината идват множество насекоми и вредители, които обикновено гоним с вредни химикали, опасни за здравето.

Не бързайте да се отчайвате, че и този път ще ви се наложи да се тровите заедно с „гостите си“! Има някои природни методи, които ще ви помогнат да се отървете от нежеланата напаст!

Натурален спрей против буболечки

Смесете 1 супена лъжица бебешки шампоан или мек препарат за миене на съдове с 1 супена лъжица олио. Съставките разбъркайте добре в 1 литър вода. Изсипете разтвора в бутилка със спрей-дозатор. На всеки 5-7 дни пръскайте из цялото жилище колкото е необходимо, за да прогоните вредителите. Не се притеснявайте за здравето си – съставките, които ще използвате са безвредни за вас, но ефективни срещу насекомите.

Екологичен спрей против плесени по растенията

Смесете 1 супена лъжица бебешки шампоан отново с 1 лъжица олио, 2 супени лъжици сода за хляб в 1 литър вода. Разбъркайте много добре съставките и отново изсипете в бутилка със спрей-дозатор. При първата индикация за плесени по листата на вашите растения, напръскайте обилно със сместа. Не забравяйте да полеете растенията преди да ги напръскате, за да не отмиете след това сместа. Повтаряйте процедурата всяка седмица.

Забележка: Не използвайте върху орхидеи, растения с восъчно покритие или такива с мъхести листа!

Свързани статии

Натурален спрей против насекоми за градински зеленчуци

Комбинирайте 1 супена лъжица течен сапун за ръце с ¼ чаена лъжичка лют червен пипер на прах, лук на прах и чесън на прах. Изсипете подправките в бутилка с вода заедно със сапуна. Смесете добре. Напръскайте заразените растения, колкото е необходимо.

Биоконтрол срещу мравки

Смесете 1/8 чаена лъжичка борна киселина на прах (слаба киселина, подходяща за борба с насекоми) с ½ чаена лъжичка мед или рибено масло. Поставете сместа в плитки капачки от бутилки и ги поставете там, където мравките си правят пътеки. Сместа ще ги привлече и премахне.

Забележка: Пазете от деца, домашни любимци и изхвърлете капачките след употреба!

Натурален метод срещу бълхи и летящи насекоми

Накиснете ½ чаша пресен или сушен розмарин в 1 литър вряща вода. Оставете на котлона да ври за около 20 минути. Оставете сместа да се охлади, след това измийте с нея домашния си любимец. Оставете го да изсъхне без да изплаквате.

Коментирай