За дома

Тамарикс – красота, извадена сякаш от морското дъно

Как се отглежда причудливият храст?

14.05.2014г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Тамариксът е изключително красив и атрактивен храст. Числи се към семейството на ракитовиците и е толкова причудлив, колкото необикновено и тропическо звучи името му.

Ако не бяхме сигурни, че расте по сушата, щяхме да се закълнем, че е корал, изплувал от морското дъно. Когато порасне и клонките му достигнат оптималната си дължина, вятърът ги поклаща като същинско растение от морските дълбини.

Тамариксът е храст, който има особен бледорозов цвят. Докато цъфти няма зелени листа, за разлика от обикновените храсти. Най-разпространени са на Канарските острови, Северозападна Франция и Североизточен Китай. Най-характерни са за Средиземноморието.

Кореновата му система е много добре приспособена за живот в сухи области и може да черпи вода от приблизително 30 метра дълбочина. Листенцата му са с изключително малка площ, за да се ограничи изпарението на вода до минимум. Това го прави лесен за отглеждане където и да е. По нашите ширини тамариксът вирее много добре. Среща се в градини, паркове и тревни площи. Не изисква особено обилно поливане, дори не е необходимо това да става ежедневно.

Свързани статии

Тамариксът е студоустойчив, издръжлив освен на сух климат, и на задимен въздух. Не се смущава от замърсени води и почви.

Цъфти през април и май в бледорозови и бледолилави цветове. В края на май и началото на юни листата започват да преливат от лилави тонове в зелени. Този красив цветен храст може да се закупи от всеки горски разсадник, а вече и от големите вериги за строителство и домашна градина. Добре е да се подбират млади храсти, не по-възрастни от 2 години, за да не се застраши прихващането.

Засажда се в дупка с диаметър с ширина 40 см и приблизително толкова дълбока. Ако се купи от магазин, обикновено тамариксът е поставен в торфена смес, която при засаждане е добре да отмиете с вода, а корените трябва да бъдат внимателно разплетени, ако това се налага. Сместа можете да поставите в дупката, където ще засадите храста. След това поставете самия храст и зарийте внимателно с обогатената с тор пръст. Полейте обилно веднага след засаждането.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Наистина е страхотен този храст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време