За дома

Неподозирани употреби на лука в домакинството

Лукът не е само за готвене! За какво е полезен още?

27.05.2014г. / 17 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Лукът, оказва се, не е само за готвене! Всички знаем какъв чудесен вкус придава на ястията и салатите ни, но той е прекрасен помощник и в дома! Изумително е и може би на мнозина не би хрумнало да използват лука за друго, освен за готвене. Но той изненадващо се оказва полезен в много други аспекти!

Репелент срещу насекоми

Лукът отблъсква насекомите от кожата и дрехите. Е, малко ще понамирисвате, ако втриете лук по кожата си, но за домашно парти в градината е чудесен вариант.

Успокоява възпалено гърло

Бабите ни неслучайно ни дават изстискан сок от лук в чая – той притежава противовъзпалителни свойства и помага при настинка.

Премахване на трески

Ако поставите люспа от лук върху кожата, където се е забила треска, и оставите за 1-2 часа, ще се учудите колко мека и „разхлабена“ ще стане кожата в този участък. Това помага за по-лесното отстраняване на треската.

Полиране на метал

Суровият кромид лук (нарязан) се комбинира с равни части вода. С помощта на влажна кърпа сместа се нанася като средство за полиране на различни метални повърхности.

Успокояване на ухапвания от пчели и други жилещи насекоми

На нараненото място разтрийте парче кромид лук и ще се убедите колко ефикасен е той в тези случаи. Това е така, защото той има силно успокояващ ефект.

Почистване на скарата

Може би притежателите на градинска скара или барбекю знаят този трик, но за останалите – докато скарата се нагорещява, разтрийте я с помощта на парче лук. Той помага за по-лесното й почистване. След това разтрийте с парче масло или най-добре сланина и сте готови за употреба! Слагайте пържолите!

Свързани статии

Прогонва мравките

Ако имате проблем с мравките в кухнята ви, оставете няколко резена суров кромид на пода в близост до дупката на мравките. Ароматът ще ги прогони.

Не позволява предното стъкло на колата да замръзне

Ако ви се налага да пътувате през зимата, когато стъклата замръзват много лесно, просто втрийте парче лук по стъклото! Той помага както за премахването на леда, така и за предотвратяването на повторната му поява на сутринта.

Абсорбира миризмата на боя

Ако току-що сте боядисали апартамента или къщата и миризмата на боя ви задушава, а искате да се нанесете по-бързо – спасението е в лука! Той абсорбира силната миризма на блажна боя само за една нощ. Разхвърляйте по-голямо количество нарязан кромид из боядисаното помещение и затворете вратите.

Успокоява изгаряния

Противно на очакванията заради лютия му вкус, лукът е ефикасен при изгаряния – слънчеви и термични. Той няма да залюти на нараненото ви място, напротив! Ще помогне за по-бързото потушаване на „огъня“ по кожата!

Коментирай
Свободно време