За дома

Да си направим винтидж мебели сами!

Ново модерно „звучене“ на скъпите ни антики

28.05.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Lovemaegan

Снимка: Lovemaegan

Винтидж мебелите са очарователни и елегантни. Купени от магазина, обаче, могат да се окажат доста скъпо украшение. Защо да не си направите сами красиви и уникални винтидж мебели, които ще бъдат като извадени от бутик специално за вас?

Съкровищата от миналото могат да се окажат чудесна декорация за настоящето! Ако мебелите ви изглеждат „уморени“ и избледнели – можете да им помогнете да върнат блясъка си, дори да го надминат в изцяло ново и съвременно звучене!

Понякога най-доброто обновяване е почистването. Ако мебелите ви, които искате да възкресите, не са толкова стари и очукани, едно щателно почистване е най-доброто решение! Обикновено премахването на лепкавия слой, натрупан през годините, прави мебелите да изглеждат като чисто нови! Ако става дума за дървени мебели, бъдете пестеливи откъм вода, за да не повредите повърхността им.

Стабилност

Свързани статии

Преди да започнете каквото и да е обновяване, тествайте стария си шкаф за стабилност. Ако се клати, ако някои от крачетата му са за смяна – не бързайте да започвате с боядисването. Първо закрепете клатещите се елементи, чак след това можете да преминете към следващия етап.

Преглед

Преди да започнете да нанасяте боя или лак за дърво, опитайте дали избрания цвят или текстура ще бъде подходящ за избраната за поправка мебел. За целта боядисайте малка част от някоя невидима страна на шкафа, например задната стена или дъното на някое чекмедже. Така ще сте сигурни, че цветът е подходящ, а и ще разберете дали избраната боя е покривна или не.

Боядисването на богато резбован шкаф или маса с много орнаменти ще отнеме повече време. Ще са ви нужни повече тънки четки, с които да достигнете до труднодостъпните места.

Ако искате да запазите цвета на дървесината, минаването на повърхностите с подходящ лак ще разкрие красотата на антиката ви. Можете да използвате и етерични масла, които ще вдъхнат нов живот на красивите ви мебели. Подходящи за обработка на старо дърво са лененото и тунговото масло.

Изчакайте достатъчно, докато маслото попие в дървото. След това разтрийте с мека кърпа, за да полирате и повишите блясъка на дървото.

Ако сте избрали да боядисате стария си шкаф, както е показано на снимката, е необходимо старателно да изшлайфате всичките му повърхности, за да премахнете горния замърсен и износен слой на дървото.

Блажната боя в млечни цветове ще придаде изчистена и свежа нова линия на винтидж мебелите ви. Тя дава по-мек блясък и модерно „звучене“ на старите дървени вещи. Освен това можете да промените дръжките на шкафовете със съвременни, които да внесат нова нотка и закачка. Можете да изберете класически или такива със свръхантичен вид.

Снимки и идея: Lovemaegan

Коментирай
4 rate up comment 1 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )