За дома

Да почистим кухнята без химикали!

Природни методи за почистване и дезинфекция на кухнята и дома

04.06.2014г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кухнята е мястото, където домакините прекарват голяма част от времето си. Затова неминуемо кухнята е и едно от най-бързо замърсяващите се места в дома. Коя майка и съпруга не би искала кухнята й с магическа пръчка да се почисти след вихренето над печката?

Този вихър оставя доста мръсотия след себе си, но не бързайте да купувате токсични препарати, с които ще почистите, но ще свалите боята от уредите и мебелите си, а и ще се надишате с химически вещества!

Кетчупът натурално почиства фурната

Ако имате упорито петно във фурната или загоряла манджа по котлоните, кетчупът ще ви свърши чудесна работа в почистването. Изсипете малко количество кетчуп върху зацапаното петно и изчакайте да подейства за 5 минути. След това разтъркайте с микрофибърна кърпа.

Алуминиево фолио естествено почиства сребро

Ако имате сребърни прибори, алуминиевото фолио е много подходящ начин да ги лъснете до блясък. Изсипете 1 супена лъжица сода за хляб в 1 литър вода. На дъното на съда поставете парче алуминиево фолио. Кипнете водата. След като заври, сложете приборите във врящата вода за 10 секунди. Ще излязат като нови!

Кола за отпушване на канали

Колата е природосъобразен начин да прочистите затлачения с храна канал на мивката. Налейте малко кола със стайна температура в канала на мивката и изчакайте да спре да „съска“. Изплакнете с топла вода. Фосфорната киселина, която се намира в колата отстранява и лепкавите наслоявания по канала.

Свързани статии

Портокаловата кора натурално почиства петна от вода

Засъхналите петна от вода и сапун в банята, наслояванията по мивките, по металните кранове са много неприятни. На помощ идва портокаловата кора направо от природата! Разтрийте по изцапаните метални кранове и чешми. Ще ги почисти до блясък!

Лимонът дезинфекцира хладилника

Ако хладилникът ви се е вмирисал на храна, можете да поставите прясно изцеден лимонов сок, напоен в гъба или памучен плат. Оставете го да подейства, докато неутрализира миризмите.

Освен това, прясно изцеденият лимонов сок помага за дезинфекция на стените и рафтовете на хладилника по природен начин чрез силните киселини, които се съдържат в прекрасния цитрусов плод.

Солта природно премахва ръждата

Ако използвате солта за премахване на ръждиви петна ще се убедите колко по-добра е тя в това отношение от миялната машина и химическите препарати. Просто сложете върху навлажнена гъба и разтрийте проблемното място.

Ако чугуненият ви тиган е хванал прекалено упорит пласт ръжда, накиснете в разтвор от ¼ чаша сол в 1 литър вода и оставете за през нощта. На сутринта разтрийте със сол и гъба. Ръждата ще падне по-лесно.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати