За дома

Афеландра – зебрата на Латинска Америка

Как да отглеждаме афеландрата?

04.07.2014г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: blog.maximaverde

Снимка: blog.maximaverde

Афеландрата е прекрасно бързо растящо цвете, подходящо за отглеждане у дома. Цветовете му са изключително пищни и впечатляващи, а листата са в зеброва окраска, съчетаващи тъмнозелен цвят с бели до бледобежови ивици.

Цъфти през есента, когато повечето стайни цветя са прецъфтели. Цветовете на афеландрата са най-вече жълти или бледооранжеви до коралови и могат да останат свежи до два месеца. След прецъфтяването е необходимо да се премахнат веднага.

Ако сте решили да отглеждате афеландра вкъщи, знайте, че тя е доста трудна за стайно отглеждане. Необходими са й много грижи и специално внимание.


Максималната й височина може да достигне 3 м, затова е най-добре да я отглеждате на открито пространство. Може спокойно да цъфти на сянка, не е нужно да я засаждате на пряка слънчева светлина.

Свързани статии

За да расте афеландрата пищна и красива е нужно да я поливате обилно и то редовно. Преполиването и пресушаването обаче могат да се окажат вредни. Не бива да я оставяте на температура под 16 градуса, имайте го предвид през зимния сезон. При тази температура листата започват да окапват.

Оптималната температура, при която е добре да се отглежда афеландрата е между 18 и 25 градуса. Резките температурни колебания са опасни за растението и могат да го убият.

Изисква богата на хумус почва, затова редовното наторяване е от голямо значение. Наторете, когато растението започне да образува цветни пъпки.

Пресаждането е добре да става през пролетта между март и април.

Снимки: Thinkstock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Светла ( преди 9 години )
Имам афеландра, красиво цвете е, но и трудно за отглеждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар