За дома

Умни решения за перфектни домакини

Хитро да почистите жилището

11.07.2014г. / 12 12ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всяка добра домакиня се нуждае от умни решения за поддържането на дома си. Никога не е излишно да научите нещо ново за това как по-лесно и хитро да почистите жилището и кои средства да използвате по нестандартно предназначение, за да осигурите на семейството и себе си комфорт и чистота!

Обзалагаме се, че следващите хитрини не са ви хрумнали! А наистина си струва да се възползвате от употребата им в домакинството.

Използвайте кубчета лед, за да обезмирисите канала на мивката

Уморихте ли се от неприятната миризма, която разваля идилията в кухнята? Отървете се от нея като изсипете няколко ледени кубчета, но не от вода, а от оцет. Пуснете водата да тече в мивката, докато ледчетата се разтопят като междувременно четкате с помощта на кухненска четка.

Използвайте алуминиево фолио за търкане на загорели съдове

Вместо да харчите излишни пари хем за фолио, хем за кухненска тел за съдове – използвайте само фолиото! Лист смачкано фолио е чудесен начин да премахнете загорелите остатъци от храна по тавите и тиганите с обикновено покритие.

Използвайте сода за почистване на сребро

Вероятно мнозина знаят този трик, но за онези, които не са чували – содата е прекрасно средство за полиране на сребърни вещи. Не само съдовете, но и бижутата ви ще блеснат до неузнаваемост.

Свързани статии

Използвайте ориз за почистване на мелачката за кафе

За домакините, които предпочитат сами да мелят кафето си вкъщи, за да запазят за по-дълго ароматите му, този съвет ще е изключително полезен. Когато мелачката е вече прекалено задръстена от мляно кафе и се е умирисала тотално, сложете вътре шепа ориз и пуснете машинката.

Оризът ще се смели, а резултатът е удивителен! Мелачката не мирише, а и оцветяването от кафето изчезва!

Използвайте гумени ръкавици за премахване на космите

Гумените домакински ръкавици са много подходящи за събиране на снопчета косми от текстилните мебели и повърхности. Винаги е бързо и лесно – само трябва да навлажните леко ръкавицата и да оберете валмата.

Използвайте филтър за кафе за почистване на прах

Вашият телевизор, вероятно както и всички останали, се праши много. Екранът хваща черен слой прах, който трудно се премахва, остават мръсни бразди и се замазва. Използвайте чист филтър за шварц кафе. Забършете с него – той ще почисти прахта без да оставя влакна по екрана, както микрофибърната кърпа, например.

Използвайте лимон за почистване на дъската за рязане

Отрежете половин лимон и с вътрешната част разтъркайте добре цялата повърхност на дъската. Така не само ще я почистите, но и ще я дезинфекцирате.

Използвайте сода за отпушване на канала

Директно в канала налейте ½ чаша сода за хляб, след това ½ чаша оцет. Покрийте с мокра кърпа и оставете за 5 минути да подейства. Изплакнете с топла вода, за да се оттече сместа.

Коментирай