За дома

Как да почистим и ароматизираме матрака?

Кратки съвети

18.07.2014г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Знаем, че в матраците ни живеят милиони микроскопични паякообразни – акари, миниатюрни буболечки, хранещи се с частиците мъртва кожа. Трудно е да се пере матрак, да не кажем невъзможно. Дори да се захванете да търкате с четка и препарат, това занимание няма как да стане ежеседмично упражнение.

А мръсотията, която се събира в матрака, както и живите бактерии, могат да се окажат изключително голям проблем за здравето. Те причиняват раздразнения, кожни проблеми, алергии, дихателни затруднения. Истинска гадост. А като си помислим колко много време прекарваме в леглото!

Какво можете да направите?

Най-основното е да не забравяте да сменяте чаршафите всяка седмица. Дори ако имате възможност, правете го по два пъти седмично.

Свързани статии

Как да почистите матрака?

Изперете чаршафите с гореща вода, за да убиете всички микроорганизми, които са достигнали до тях.

Щедро поръсете матрака със сода за хляб. Капнете и няколко капки етерично масло от лавандула, за да победите лошата миризма. Нека тази комбинация престои няколко часа върху матрака. След това с помощта на прахосмукачката оберете содата за хляб.

Прахосмукачката ще ви помогне не само да оберете содата, но и да извлечете прахта от матрака, доколкото е възможно. За по-дълбоко почистване, използвайте парочистачка. Тя работи чудесно за почистване на стари петна по матрака.

Не лягайте на матрака, докато не е изсъхнал напълно!

Тази процедура е добре да бъде прилагана всеки месец. Освен това е добре, според специалисти, да сменяте възглавниците си на всеки две години. В тях също се набива страшно много мръсотия и микроби, които вредят на здравето въпреки старателната смяна на калъфките.

Човек прекарва една трета от живота си в леглото, затова е добре да го поддържаме чисто, за да не въздействаме негативно на здравето си в и без това замърсената околна среда.

Коментирай
Свободно време