За дома

Памуче – индийското омайниче

Как да отглеждаме памучето?

18.07.2014г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Памучето е интересно едногодишно растение, родината на което е Индия. То безпроблемно се отглежда в саксия. Можете да го отгледате от семе, можете да си го купите от цветарски магазин.

Среща се в различни цветове, като преобладаващият цвят е жълтият, но се намира и в пурпурни нюанси, преливащи към бледорозово, снежнобели цветове или светложълти багри.

Цветето е едногодишно и цъфти през юли и август. Може да се пресажда чрез семена наесен.

Добре е да се държи целогодишно на осветено място в средно голяма саксия. Памучето обича топлината, което го прави чудесно за украса на балкона. Ако държите саксията с памуче в затворено пространство, добре е то да е проветриво.

Свързани статии

Памучето се полива обилно с мека вода и е необходимо да се тори редовно. Не е добре да оставяте памучето в застояла вода. Затова изцеждайте чинийката, ако там се задържи прекалено дълго някаква вода. Ако тя престои има опасност цветето да загине.

Можете от време на време да го пръскате с пръскачка, а не да поливате директно.

Ако искате да размножите памучето и за следващия сезон, засадете семената още през зимата.

Началото на януари или февруари е подходящ момент. Оставете засадените семена при температура не по-ниска от 20 градуса и добре навлажнена почва.

Семената покълват сравнително бързо. След като цветето започне да има листа е добре да се изнесе на по-осветено място, но защитено от течение.

Когато памучето порасне достатъчно е добре да се държи максимално близо до прозореца или на балкона.

Коментирай