За дома

Почистване на стените в дома

Как да почистим цветната стена без да увредим боята?

01.08.2014г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Поддръжката на боядисаните стени не е лека задача. Всичко ново все някога се зацапва. А пък е хубаво да запазите за по-дълго свежестта в дома си след ремонта.

Едни от най-податливите на замърсяване елементи в дома са стените. Дори да не се вижда на пръв поглед, мръсотията се натрупва – цигарен дим, изпарения от готвене, мазни пръсти, чернилка около контактите и ключовете за осветлението. Всичко това допринася за по-краткия живот на чисто новите ви боядисани стени.

Как можете да почистите стените без да увредите цвета и боята?

Стени, боядисани с латекс

Както знаете, латексът е водноразтворим. Но това не пречи да го почистите именно с воден разтвор. Той трябва да е от хладка вода, смесена с малко неабразивен препарат за измиване на съдове, тъй като тези препарати са по-деликатни и нежни.

С помощта на мека кърпа разтрийте зацапаните стени като започнете от тавана надолу. Не забравяйте да изцедите максимално кърпата, за да не увредите латекса. Не натискайте прекалено. Веднага след почистването с мократа кърпа минете със суха, за да попиете.

Наблегнете върху областите около контактите и ключовете за осветлението. Внимавайте да не намокрите тези зони прекалено, защото може да навлезе вода в електрическите връзки.

Свързани статии

Стени, боядисани с блажна боя

При блажната боя нещата са малко по-лесни, защото блажната боя не се разтваря толкова лесно. Можете да използвате същия мек разтвор, но прибавете и малко оцет. Той ще помогне за по-лесното отстраняване на силното замърсяване.

Добре е да използвате бял оцет, за да избегнете евентуално оцветяване, което виненият или балсамовият оцет могат да предизвикат.

Разбъркайте в средно голям леген или кофа 1 супена лъжица препарат за измиване на съдове в 1 литър вода. Смесете добре, след това добавете ¼ чаена лъжичка бял оцет. При наличие на по-упорити мазни петна по боята нанесете сместа и оставете за 10 минути да подейства.
Избършете с влажна чиста мека кърпа.

Коментирай