За дома

Без комари в дома и градината

Как да прогоните комарите от дома и градината

30.07.2014г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

С настъпването на лятото всеки от нас търси начин да се справи с досадните комари. Някои купуват репеленти за кожа под формата на спрей, крем, други се доверяват на рекламирани продукти. Споделяме няколко ароматни идеи, които ще добавят повече свежест в дома и градината ви, за едно лято без комари.

Розмарин

Ароматната билка е често използвана в кулинарията или за разкрасителни домашни маски за лице и коса. Но тя върши чудесна работа и в борбата с досадните комари. За да държите насекомите далеч от вашата градина и дом, посадете си розмарин.

Друг ефикасен метод е да закупите ароматна лампа, в която да поставите няколко капки масло от розмарин. Това ще освежи въздуха и ще прогони комарите. Маслото може да бъде нанасяно и върху кожата с леки масажни движения.

Цитронела

Цитронелата е друго растение, което може да отглеждате в градината и дома или да използвате под формата на етерично масло. В някои магазини се продават и свещи с аромат на цитронела и лавандула.

Ако откриете такива, купете си и придайте повече уют на дома и градината, като в същото време ще държите комарите на разстояние. Ако нямате място в градината, поставете няколко капки от маслото в ароматна лампа. Може да го комбинирате и с масло от лавандула.

Невени

Те са красиви с ярки цветове и ако все още не са част от вашата градина, възползвайте се от тяхната красота и аромат, който е непоносим за комарите. Невенът обича плодородни почви и много слънце. Най-лесният начин да имате невен е като си купите семена.

Ако нямате градина, след като засадите невен в саксия и неговите цветове поникнат, поставете саксиите на балкона или на прозореца. Ароматът му действа като бариера за комарите.

Разбира се може да го използвате и под формата на етерично масло в ароматна лампа в градината или дома. Освен че отблъсква комарите, невенът предпазва и насажденията с домати от вредни насекоми (ако имате градина с домати, засадете между тях и малко невен).

Свързани статии

Коча трева

Кочата трева има приятен ментов аромат. В грижите за здраве тя помага при безсъние, тревожност, облекчава симптомите на настинка и грип и други. Освен че влиза в състава на много медикаменти за лечение на редица неразположения, тя е част от състава и на много репеленти в борба с комарите.

Растението може да вирее в градина или саксия. За да направите репелент срещу комари, сварете отвара от коча билка и след като изстине я поставете в шише с пулверизатор. Пръскайте често въздуха в дома или градината.

Това ще го освежи и ще прогони комарите. Важно е да знаете, че в 70% от случаите, котките повишават своята възбудимост от аромата на тази билка, затова бъдете внимателни, ако имате котка за домашен любимец.

Снимка: Freeimages

Коментирай