За дома

Гузмания – огнената фея

Как да отглеждаме гузманията?

31.07.2014г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Гузманията е прекрасно и изключително интересно цвете в нежни преливащи цветове. Те са не само атрактивни, но и красят дома ви почти половин година!

Родината на това забележително растение е Централна Америка. Заради това вирее изключително добре у нас.

Листата му са издължени, твърди и наподобяват форма на меч. Цветовата окраска варира от жълто, през огненооранжево до червено.

Как да отглеждате гузманията у дома?

Гузманията е светлолюбиво растение, което се нуждае и от повечко влага. Добре е да бъде поставено на осветено място, където да поглъща светлина поне 18 часа на ден. За да поддържате влажността на цветето освен поливане е добре да пръскате листата 2 пъти дневно.

Ако засадите гузманията в градината си е добре да изберете полусенчесто и влажно място. Внимавайте да не се навъдят мушици, акари или листни въшки. Ако това се случи веднага трябва да отстраните проблема.

Свързани статии

Светлина

Въпреки че гузманията е светлолюбиво цвете, не е добре да бъде поставено на директна слънчева светлина през целия ден. Изберете прозорец с източно или западно изложение, но без слънчевите лъчи да падат директно върху гузманията.

Поливане

Гузманията обича влагата, но почвата не трябва да се преполива. През лятото поливането става откъм короната на растението. Водата се стича надолу по стъблото и подхранва кореновата система. Тя е оскъдна и затова не трябва да се полива директно в почвата. Има рискове от поява на гъбички по растението, ако почвата се поддържа твърде мокра.

През зимата поливането става по-рядко в основата на растението. Достатъчно е да се полива през ден и то не обилно.

Пресаждане

Пресаждането на гузманията става чрез издънки, взети след цъфтежа. След прецъфтяването възрастното растение загива, но израстват много издънки, които се пресаждат, но може и да се оставят така.

Коментирай