За дома

Не изхвърляйте саламурата от туршиите!

Тя е изключително полезна! За какво?

04.08.2014г. / 17 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сокът от туршията често бива изхвърлян от мнозина. Но има няколко причини да не постъпвате така с него следващия път. Той има доста ползи за здравето, а и в домакинството. Знаете ли, че от него става чудесна напитка за след тренировка? Вижте още за какво е полезен той!

Преди разрастването на хранителната индустрия мариноването е ставало само в домашни условия. Така се раждат чудесни рецепти и похвати за готвене. Сокът от туршията е вид марината, която не трябва с лека ръка да изливаме в канала, а да помислим с какво може да ни е полезна.

Днес в големите магазини могат да се намерят десетки продукти с марината – чушки, кисели краставички, дори готови ястия.

Поддръжка на електролитния баланс в организма

Всъщност, течността от тези мариновани продукти се оказва една изключително универсална съставка. Тя може да се похвали с много ползи за организма. Съдържа изключително голямо количество електролити, важни за водно-солевия баланс на организма.

Спортна напитка

Калият, който тя съдържа я прави чудесна спортна напитка, защото пречи на появата на мускулни спазми след тренировка без да насища организма с излишни въглехидрати.

Овкусяване на ястия

Калият в маринатата е важен и в готвенето, защото може да се използва като заместител на вредния натрий, а също и на оцета и лимоновата киселина. Добавяте само малко чесън, копър и магданоз и имате страхотна универсална подправка за вашите ястия!

Спокойно можете да подправите с марината картофената салата, яйчената салата, салатата от зеле и моркови.

Свързани статии

Полезен трик в кухнята: вземете прясно нарязан лук и го накиснете в марината от туршия за 15 минути. След като е готов го добавете в бобени салати или ястия. Вкусът е удивителен!

Можете да използвате маринатата в различни дресинги за салати или печени меса, риба, пилешко, тофу. Просто поръсете няколко лъжици от чудесната течност и сте готови!

Напитки

Можете да добавите сок от мариновани маслини директно в мартинито си, вместо да прибавяте цели маслини. Така остротата на вкуса ще се запази, а маринатата ще внесе кисело допълнение към коктейла ви.

Водката също кореспондира чудесно с киселия сок от туршията! Следващия път, когато си правите коктейл с водка, не забравяйте да добавите и 1-2 лъжици марината от кисели краставички!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 1 година )
Благодарим за коментара ви. Радваме се, че сте отделили време и сте забелязали това, по което имате мнение. Ще го вземем предвид, непременно ще се съобразим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
мм ( преди 1 година )
Очаквам с нетърпение отговора Ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
мм ( преди 1 година )
Пишете, че " Днес в големите магазини могат да се намерят десетки продукти с марината", но всички ТЕ СЪДЪРЖАТ КОНСЕРВАНТИ, които са ВРЕДНИ. Попитайте, моля, лекар-специалист ДАЛИ ДА СЕ ПОЛЗВАТ ТЕЗИ МАРИНАТИ и осведомете читателите. Темата е интересна защото 4-5 месеца в годината се ползват туршии, които са и много по-вкусни от пресните "пластмасови" зимни зеленчуци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар