За дома

Дендробиум - принцът на орхидеите

Как да отглеждаме дендробиумът?

08.08.2014г. / 11 35ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Орхидеите са едни от най-обичаните цветя сред жените. Ако попитате 10 жени кое е любимото им цвете, сигурни сме, че поне 7 ще отговорят в полза на орхидеята. Затова вероятно бихте искали да си отглеждате и дендробум вкъщи.

Дендробиумът е една от най-често срещаните разновидности на орхидеята. Произхожда от Югоизточна Азия и Хималаите и се среща и у нас.

Цъфти с множество изящни и красиви цветове в различни нюанси – от бледорозово, през лилаво до тъмно пурпурно. Дендробиумът се среща дори в естествено зелени багри. 

Цветчетата му представляват издължени съцветия, наподобяващи букет. Хубавото е, че запазва зеленината си през цялата година, дори след цъфтежа.

Как да отглеждате дендробиумът?

Той е топлолюбиво растение, затова без притеснение можете да го отглеждате на температура между 25 и 30 градуса. Важно е температурната разлика в помещението да не надвишава повече от 10 градуса. Тогава листата на цветето започват да окапват. 

Хубаво е да се тори редовно, особено в активния период на цъфтеж и размножаване. Препоръчително е през зимата да спрете с наторяването, тъй като цветето е в латентен период и дори не се полива. 

Каква светлина обича дендробиумът?

Той е изключително светлолюбиво цвете. Можете да го поставите на най-осветения перваз в дома без притеснения. Но внимавайте да не изберете кътче с директна слънчева светлина, тъй като листата му са деликатни и лесно могат да прегорят от лъчите. 

През зимата също е добре да стои на осветено място. 

Свързани статии

Поливане

Поливането на това крехко цвете е изключително деликатен момент. 

През зимата в месеците между ноември и февруари дендробиумът не се полива. Едва след като започнат да се образуват пъпки можете да поливате, но много малко и с повишено внимание. 

По време на цъфтежа можете да поливате през ден, но отново с повишено внимание. Важно е саксията да се дренира добре и да не остава излишна вода в пръстта. Ако е необходимо вдигайте нависоко саксията, за да се оттече водата. 

Задържането на влага в почвата е предпоставка за мухлясване на растението и изсъхване в последствие. 

Веднага след цъфтежа спрете да поливате. 

Пресаждане

За съжаление, дендробиумът се размножава трудно в домашни условия. Имайте предвид, че той не обича просторни саксии, затова го поставяйте във възможно най-тесните такива.

Коментирай