За дома

Полезни кухненски съвети

За подредена и здравословна кухня

20.08.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кухнята е сърцето на всеки дом. Там се случва истинска магия с цялото приготовление на храната – елементът, който не само дава живот на телата ни, но и сплотява и дава топлина на дома. 

Но след прекрасното изживяване и насладата от храната идва неприятният момент, в който домакините осъзнават колко мръсотия, боклуци и съдове имат да почистват. Често се случва така, че кухнята се затрупва с готварски книги, пособия за готвене и разхвърляни продукти, а това си е истинско бедствие.

Време е да въведете ред в хаоса. Ето няколко съвета за това как да се справите с кухненските стихии.

Скрийте коша за боклук

Кошът за боклук е нелицеприятна част от всеки дом. Най-често бива поставян в кухните, защото от там се произвеждат и най-големи количества боклук. Никой не обича вида и миризмата му, затова е най-добре да го скриете. Защо  в шкафа под мивката? 

Това е много удобно за целта място. Още по-удобно би било, ако си направите плъзгащ се под на шкафа. Така ще ви е по-лесно да вадите контейнера за боклук и по-лесно да го почиствате. Нужни са ви лайстни с релси, на които ще се плъзга платформата, дървена плоскост с размерите на шкафа и крепежни елементи. 

С монтирането на това удобство ще внесете лекота и креативност в кухнята си. Лесно и бързо става.

Използвайте странична масичка, на която да подреждате разни често употребявани кухненски пособия

Във всяка кухня има пособия, които се ползват по-често от други. И те най-вече пречат и се мотаят навсякъде из шкафовете и плотовете, защото все ви писва да ги прибирате по местата им и да ги вадите след 10 минути.

Затова изберете подходящо кътче от кухнята и поставете там малка масичка или шкаф, който ще изпълнява функция на пристан за тези често употребявани пособия. Така няма да се създава хаос в кухнята всеки път, щом посегнете да ползвате някои от тези прибори.

Свързани статии

Зарежете готовите опаковки, ползвайте контейнери

Не само че този домакински похват внася повече уют, ами е и полезен за съхранението на продуктите ви. Така ще се отървете от вредните пластмасови, найлонови и картонени опаковки и ще запазите продуктите си в стъклени съдове. 

Те са по-красиви и не излъчват вредни за здравето химикали. Можете да използвате въображението си и да подредите продуктите и пособията си в разноцветни контейнери. Така ще ви е по-лесно да различавате кое къде сте сложили.

Ако пък не – използвайте стикери. Те ще са ви ориентир и за срока на годност на продуктите.

Използвайте старите стъклени бутилки за съхранение на течности

Олиото, зехтинът, оцетът и всички подобни кухненски течности, които се употребяват по-продължително време е добре да не стоят в оригиналните си опаковки, освен ако не са стъклени. За целта не изхвърляйте употребените стъклени шишета, а наливайте в тях кухненските си течности. 

Коментирай
Свободно време