За дома

Прелестната тиландсия - как да я отглеждаме?

Частица пламък в дома и градината

22.08.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Тиландсията е красиво и атрактивно цвете. Мнозина я бъркат с гузманията заради сходното им съцветие. Има защо – и двете прекрасни цветя са от семейство Бромелиеви и родината им е Америка.

Листата са едри, дълги и заострени, цветовете наподобяват пламък. Украската им е в бледорозово, а при висока влажност на въздуха на върха се появяват сини, нежни цветчета.

Кореновата система на тиландсията е много слаба. Растението вирее по каменисти и скалисти местности, където почвата е песъчлива и плитка. Именно заради това няма да имате проблеми с наторяването ако решите да отглеждате това  изящно цвете  у дома.

Отглеждане

Тиландсията се нуждае от много влага, затова е добре да бъде държана в топли помещения. През зимата температурата на въздуха не трябва да пада под 17 градуса, в противен случай цветето ще загине.

Почвата в саксията може спокойно да се декорира с богат слой камъчета. Така тиландсията ще се чувства в свои води.

Светлина

Тиландсията е светлолюбиво растение, но пряката слънчева светлина изгаря листата и цветовете й.  Поставяйте я на осветени первази, но без пряко лъчение, особено през лятото. През студените месеци няма проблем да бъде държана постоянно на пряка светлина.

Свързани статии

Поливане

Тиландсията обича влагата, но не и прекаленото поливане. Най-добре е да я поливате 2-3 дни в седмицата през летните месеци. През зимата е достатъчно едно поливане седмично. За предпочитане е да пръскате листата обилно с вода. В никакъв случай не пълнете чинийката на саксията с вода. Кореновата система на цветето ще загние.

Добре е почвата да е леко влажна, но не и мокра.

Пресаждане

Пресаждането става чрез отделяне на издънки от кореновата система. При прецъфтяването главното стъбло на растението умира, но от многото издънки можете да пресадите младо цвете. Необходимо е внимателно да разделите кореновите издънки, без да ги нараните.

Снимка: Wikimedia Commons

Коментирай
Свободно време