За дома

Билки и зеленчуци, които обожават да бъдат отглеждани вкъщи

Най-подходящите билки и продукти за отглеждане в домашни условия

04.09.2014г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Freeimages.com

Снимка: Freeimages.com

Много хора нямат възможност да си отглеждат пресни продукти поради простата причина, че не разполагат със обработваема земя. Но не се отчайвайте, има растения, които обожават да бъдат отглеждани в домашни условия и виреят доста добре в тази обстановка!

Ние ще ви запознаем с тях и се надяваме да се запалите по домашното градинарство, защото то е не просто начин да отгледате биопродукти сами, а е начин да се борите със стреса, да поддържате добра физическа форма и да намалите кръвното налягане!

Кои са най-подходящите билки и зеленчуци за отглеждане в домашни условия?

Алое вера

Алоето се радва на умерено топли помещения с температура около 20-21 градуса, както и много слънчева светлина. Можете да го поставите на пряка светлина на перваза на прозореца. Почвата е добре да бъде по-суха. Поливайте го на всеки 2-3 дни.

Прясното алое вера е прекрасен помощник в дома. Полезно е при кожни изгаряния, драскотини, сърбеж и обриви. Просто приложете листо от растението директно върху нараненото място.

Домати

Тези прекрасни и любими на всички зеленчуци са изключително податливи на отглеждане вкъщи. Има и много миниатюрни сортове, които са още по-подходящи!

Доматите се нуждаят от повече топлина и светлина, затова ги поставете на прозорец с южно изложение. От време на време можете да включите и флуоресцентна светлина, ако дневната не достига.

Почвата трябва да е умерено напоена през цялото време, без да се прекалява, за да не загният корените на доматчетата.

Изберете да отглеждате домати, защото те са препълнени с витамини С, А, К, както и бета-каротин, който предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето по естествен начин.

Свързани статии

Кориандър

Кориандърът е деликатна ароматна подправка, която има леко пикантен вкус. Подходящ е за отглеждане в домашни условия и е полезен в много рецепти.

Кориандърът се нуждае от много светлина, като най-препоръчителна е утринната. Затова го поставете на прозорец с източно изложение. Поддържайте почвата леко влажна.

Ако си падате по тайландска или индийска кухня, тази подправка е най-подходящата за вас!

Босилек

Босилекът е непретенциозен. Може да расте еднакво добре в градината и на прозореца ви.

Обича много светлина и топлина. Поставете го на балкон или перваз с южно изложение без да се притеснявате. Отново почвата трябва да е добре напоена, без обаче да е подгизнала.

Защо босилек? Защото е прекрасен за подправяне на салати, супи, пици, паста, пресни домати. Изобщо ако сте фенове на средиземноморската кухня, босилекът е изключително подходящ.

Спанак

Спанакът е суперхрана, която трябва да присъства в менюто ви задължително! Много хора не го обичат, но ползите от него са безброй.

Той не обича горещината. Отглеждайте го на умерени температури. Изберете слънчево място, но внимавайте стайната температура да не надвиши 25-28 градуса.

Спанакът се нуждае от повече място за кореновата си система, затова изберете по-дълбок съд.

Той е богат на витамини А и К, фолиева киселина, фибри. Спанакът подсилва сърдечния мускул, предпазва от загуба на памет и е много полезен за бременни жени!

Коментирай
Здраве и красота