За дома

5 употреби на портокаловата кора в дома

За отстраняване на лошия мирис на обувките

08.09.2014г. / 14 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всеки обича малките трикове и хитрости, които пестят средства и време. Следващите няколко идеи са за всички, които обичат аромата на свеж портокал. Вижте няколко добри причини да не изхвърляте портокаловите корички.

Полиране на дървени мебели

Не само зехтинът може да ви бъде полезен, когато искате да придадете повече блясък на мебелите. Портокаловата кора също може да бъде използвана за полиране.

С вътрешната бяла част на кората леко, с въртеливи движения, минете върху мебелите. Ако е необходимо след това полирайте и със суха чиста памучна кърпа.

Препарат за почистване на стъкла

Вашите баби и майки преди години използваха силата на оцета, за да почистят своите прозорци и стъклени повърхности. Сега към неговата сила добавете малко портокалови кори.

Сместа от оцет и корите на плода трябва да престои в буркан с капачка в хладилник за една--две седмици, като през ден два разбърквате. След това се прецежда и се поставя в шише с пулверизатор.

За изгонване на насекомите и освежаване на въздуха

Мравките, молците и комарите често се оказват трудни за елиминиране. Но в портокаловата кора се съдържат вещества, които успешно могат да се справят с тези вредители. В тензухена кърпа завържете леко няколко пресни кори от портокал и ги сложете в гардероба.

На прага на вратите или прозорците наредете няколко корички от портокал. Това ще прекъсне пътя на мравките. В купичка направете красива декорация с пресни портокалови кори и я поставете във всекидневната, спалнята, детската стая.

Това ще освежи въздуха, но ще държи надалеч комарите. Ако хладилникът мирише неприятно, поставете в него няколко свежи корички.

Свързани статии

За отстраняване на лошия мирис на обувките

Поставете в обувките си няколко пресни портокалови корички и ги оставете там за цяла нощ. Те ще попият неприятната миризма.

Направете си свещ

Няма по-лесна идея от тази. Вземете една обикновена свещ и я разтопете. Отрежете капачето на един портокал и издълбайте вътрешността. Сложете фитил за свещ и след това изсипете разтопения восък. След като восъкът се втвърди, ще имате оригинална и свежа портокалова свещ.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )