За дома

Вайгела – естествен гирлянд в градината ви

Как да отглеждаме красивата вайгела?

12.09.2014г. / 11 47ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

За любителките на градинарството сме подготвили полезна информация за един прекрасен, цветно цъфтящ храст, който ще краси тревните площи в градината ви дълго време. Става дума за изящната вайгела.

Тя е красив многогодишен храст, цъфтящ в предимно розови и лилави тонове. Произходът й се корени в районите на Източна и Централна Азия.

Ако сте решили да си посадите тази красавица, трябва да го направите в началото на пролетта, за предпочитане в края на март или началото на април. Пресаждането също става по това време чрез резници.

Вайгелата цъфти от началото на май до края на юни. При топло време може да се случи и повторен цъфтеж в средата на август.

Този храст има прекрасна и атрактивна форма – кълбовиден е, а клонките му наподобяват фойерверки или цъфнали гирлянди. Вайгелата достига височина от порядъка на 2 метра, а бухналата й форма я прави чудесна за направа на естествена ограда.

Дори когато прецъфти, храстът е много атрактивен заради формата на листата му – леко назъбени, издължени с форма на елипса.

Къде да посадите вайгелата?


Тя обича директната слънчева светлина, но може да вирее и на лека сянка. Именно заради това е много подходяща за оградна украса.

Претенциозна ли е вайгелата спрямо почвата?

В известна степен да. Почвата трябва да е добре дренирана, да не се задържа прекалено много вода, защото кореновата система на храста загнива. Хубаво е да се наторява регулярно. По отношение на състава на почвата вайгелата не е претенциозна – може да вирее и в по-варовита почва.

Свързани статии

Поливане

Стана ясно, че вайгелата не обича прекалената влага, така че не е добре да се прекалява с поливането. Достатъчно е да се полива през 2-3 дни, за да не завехне. Наторявайте почвата от време на време, защото на растението са му необходими повечко хранителни вещества и ценни минерали.

Вайгелата обича умерената влажност, затова е много подходяща за нашите ширини.

След като цъфтежът премине е добре храстът да се подрязва и да се оформя в желаната форма. Така следващата година ще порасне и ще избуи.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай