За дома

Рецепта за домашна безвредна белина

Как да избелваме дрехите по по-безопасен начин?

15.09.2014г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Най-употребяваното средство за избелване на дрехи и текстилни изделия в домакинството е белината. Но всички знаем колко вредна е тя, не само защото съществува голям риск от увреждане на тъканите, но и за кожата и организма.

Има алтернатива, която сме сигурни, че ще харесате. Вече има десетки рецепти и варианти за приготвяне на натурални продукти за дома, както и в областта на козметиката. Много хора вече си правят домашни шампоани, маски за лице и тяло, пасти за зъби, почистващи препарати и други.

Именно затова сме ви подготвили домашна рецепта за белина, която е не просто ефективна, а направо равностойна на промишлената такава.

Свързани статии

Купешката белина е базирана на хлорни съединения, които са токсични и потенциално опасни, особено ако се смесят със съединения на киселинна основа. Освен това хлорните съединения са много вредни и за околната среда, домашните любимци и децата.

Белината предизвиква и редица алергични реакции и може да предизвика пристъп при хора с астма. Много от химикалите в промишлената белина са не само токсични, но и директно канцерогенни.

Каква е рецептата на домашната белина?

  • 1 и ½ чаша водороден пероксид от 3%
  • ½ чаша лимонов сок
  • 1,5 л дестилирана вода
  • 10-12 капки етерично масло от лимон

Смесете всички съставки в бутилка от 2 л. Разклатете добре, за да се смесят хубаво. Използвайте по една чаша от домашната белина при всеки цикъл на пране с бели дрехи. Не се притеснявайте да я използвате и в перална машина.

Снимка: Thinkstock

Коментирай