За дома

Кросандра – индийският каприз

Как се отглежда кросандрата?

17.09.2014г. / 16 27ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Кросандрата е красиво индийско цвете, което цъфти в жълти, оранжеви и бледочервени тонове. Съществуват над 50 вида кросандра, като повечето от тях цъфтят много обилно и почти непрекъснато.

Това изящно цвете може да израсне доста високо – на височина до метър и половина. В домашни условия обаче това трудно може да стане.

Подходящо място

Кросандрата не обича пряката слънчева светлина. Затова е най-добре да я поставите в някое кътче с разсеяна светлина или съвсем лека сянка. Добре е около кросандрата да има и други растения. Тя много обича оживеното присъствие на други цветя около себе си.

Свързани статии

Поливане

Не бива да се преполива, защото кореновата й система загнива. Но и не я оставяйте със суха пръст. За да сте сигурни, че почвата е добре овлажнена, просто поглеждайте най-горния й слой – ако е леко мокър, значи няма нужда от поливане.

Хубаво е да пръскате листата на кросандрата с пулверизатор от време на време, тъй като растението обича високата влажност. Все пак произходът й е от Индия, а там въздухът е далеч по-наситен с влага, отколкото у нас.

Добре е и поливането, и пръскането на листата да става с хладка вода – никога студена! Най-добре поливайте с вода на стайна температура.

За да сте сигурни, че пръстта няма да подгизне, поставете саксията върху пласт ситни камъчета. Така ще сте сигурни, че водата се дренира много добре и не се задържа в чинийката, откъдето да напоява излишно пръстта.

Температура

Температурата в помещението трябва да варира между 15 и 22 градуса. По-големи колебания са пагубни за кросандрата.

Размножаване

Размножаването става лесно, чрез връхни резници. Поставете резника във вода и след като пусне мустачета го посадете в рохка почва.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Свободно време