За дома

Хитри употреби на водката в дома

Вместо химически препарати

05.10.2014г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Водката е спиртна напитка, която би могла да ви е от полза в много отношения в домакинството, освен по първоначалното й предназначение.

За какво можете да използвате водката у дома? Тя е прекрасен и безвреден начин да освежите жилището, а и не само.

Почистете стъклата и прозорците

Зарежете химикалите. Всички знаем, че са повече вредни, отколкото помагат в домакинството. Просто напоете памучна кърпа, с която чистите прозорците с водка и ги лъснете до блясък!

Ароматизирайте краката си

Накиснете миризливите си ходила в легенче с водка. Спиртната напитка неутрализира микроорганизмите по кожните гънки на пръстите и премахва лошата миризма. Дори можете да дезинфекцирате и обувките си отвътре с водка.

Премахнете досадните остатъци от лепенка

При премахването на лепенка от каквато и да е повърхност, включително кожата ви, остават досадни лепкави следи. Можете да ги премахнете с памучен тампон, напоен с водка. След това просто изплакнете.

Убийте плевелите

Ако търсите начин да предпазите градината си от плевели, но не искате да пръскате с пестициди. Разредете една кофа вода с 1 литър водка и малко течен сапун. Напълнете сместа в бутилка с пулверизатор и напръскайте директно върху плевелите. Това ще ги убие със сигурност.

Направете косата блестяща

Водката освен за пиене, става и за миене. Изключително полезна е за косата. Прави я блестяща, гладка и здрава, благодарение на ниското си pH.

Добавете няколко милилитра водка към шампоана си и се преборете с мазната коса!

Успокоява зъбобол

Не като се напиете до припадък с водка, разбира се! Направете си гаргара или разтвор за жабурене с водка. Водката е антисептик, който убива бактериите, които причиняват инфекции в устната кухина.

Освежете прането си

Водката премахва лошите миризми, които понякога дори перилните препарати не могат да преборят. Добавете една кафена чашка водка към пералната машина по време на цикъл. Не се притеснявайте – дрехите ви няма да миришат на алкохол. Водката съдържа летливи съединения, които ще се изпарят от дрехите, след като ги проснете. Ще остане само свежестта.

Свързани статии

Направете цветята си свежи за по-дълго

Откъснатите цветя и букетите увяхват бързо. За да удължите живота им, капнете няколко капки водка във водата на вазата. Тя е дезинфектант, който ще убие бактериите, разтворени във водата от стъблата на самото цвете. Така водата ще остане чиста за по-дълго и ще предпази цветята от увяхване и загниване.

Почистете бижутата

Замърсените бижута се почистват много лесно с водка и памучен тампон. Разтрийте накитите си за блясък и свежест.

Премахнете мухъла

Поради антибактериалните си свойства, водката е полезна и в премахването на мухъл от разни кътчета. Напълнете водка в бутилка с пръскалка и напръскайте засегнатите места по плочките в банята. Оставете да подейства за около 15 минути, след това разтрийте с четка за почистване и изплакнете с топла вода.

Облекчава ужилвания

Поради спиртния си характер водката има болкоуспокояващ и охлаждащ ефект. Облекчава ужилвания от пчели, оси, комари и медузи.

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
=/= ( преди 9 години )
Свободно време