За дома

Соландра – красиво увивно украшение

Как да отглеждаме соландрата?

10.10.2014г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Чували ли сте за соландра? Ако не, ние ще ви запознаем с нея.

Това красиво и нежно цвете произхожда от Централна и Южна Америка. Среща се и в Мексико, и в Колумбия. В нашите ширини е пренесено чрез мореплаватели, акостирали по бреговете на Турция, Гърция и Малта.

Можете да отглеждате соландрата в саксия, но имайте предвид, че тя е увивен храст, който може да достигне и 15 м височина. Катери се по огради, покриви и тераси и това я прави прекрасно украшение на дома и градината.

Листата на този нежен храст са тъмнозелени, а цветовете – предимно обагрени в жълто. Цветовете са едри и цъфтят от юни до късна есен. Заради това е добре соландрата да бъде отглеждана в саксия, за да можете да се насладите напълно на нейния ароматен цъфтеж. Но имайте предвид, че ароматът й е изключително силен и не е добре да се намира в спалнята ви.

Светлина

Най-добре поставете соландрата някъде на пряка светлина, тя няма да има нищо против. Това се отнася както за зимния период, така и за през лятото.

Температура

Температурата в помещението не трябва да пада под 13 градуса. През лятото пък не трябва да оставяте цветето на силна горещина, защото това ще го убие.

Свързани статии

Поливане

Соландрата обича умерената влага, затова пръскайте листата й 3 пъти седмично с водна помпа. Не трябва да прекалявате с поливането. Ако я преполеете, листата й ще пожълтеят, а цветовете ще изсъхнат.

През зимата поливането се свежда до минимум, а през лятото 4-5 пъти в седмицата е достатъчно. Ако гледате соландрата в оранжерия, можете дори да избягвате поливането като цяло. 3-4 пъти за целия сезон е достатъчно, ако приемем, че пулверизирате регулярно.

Почва

Почвата за соландрата трябва да е добре дренирана. Гледайте водата от саксията да се оттича много добре. В противен случай храстът загнива.

Използвайте песъчлива почва и я дръжте по-суха.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай