За дома

Премахване на петна от восък

Различни съвети за различни повърхности

22.10.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Знаем колко трудно се премахват восък и парафин от различни повърхности. Не само изстъргването им е често непосилна задача, но и отстраняването на петната, които остават след това е неприятен момент. Дори понякога мисията е невъзможна.

Какво можете да направите, ако изцапате любимите си вещи с восък или парафин?

Премахване на восък и парафин от тъкани


Какво можете да направите?

Изстържете най-напред излишния восък или парафин. След това вземете лист хартия. Поставете го върху засегнатото място и с помощта на ютия разтрийте, докато восъкът се разтопи. Накрая под гореща течаща вода обработете остатъка от петното с препарат за премахване на петна, за предпочитане по-силен.

Премахване на восък и парафин от твърди повърхности

Ако е попаднал парафин върху метални, дървени или пластмасови повърхности у дома, можете да опитате следния метод:

Свързани статии

С помощта на кубче лед замразете парафина, докато се втвърди много добре. След това изстържете най-обемната част от него. Накрая избършете засегнатата повърхност с разтвор от препарат за пране и вода.

Изплакнете добре и подсушете.

Този метод е ефикасен и при балатум, боядисана с блажна боя повърхност, мозайка, плексиглас, мрамор.

Премахване на восък или парафин от килим

Отново обработете парафина или восъка с кубче лед, за да се втвърди. Изстържете излишъка с шпатула или с пръсти. След това с разтвор от силен препарат срещу петна разтрийте засегнатото място. Изплаквайте обилно, докато петното изчезне напълно.

Ако е необходимо разтворете равни части спирт и вода и разтрийте отново с този разтвор. Оставете да изсъхне на проветриво място.

Снимка: Thinkstock

Коментирай