За дома

Лесно боядисване на стените у дома

Съвети за правилно, бързо и ефективно боядисване без майстори

13.10.2014г. / 12 19ч.
Илияна Николова
Снимки: Thinkstock

Снимки: Thinkstock

Ако домът ви има нужда от освежаване, а нямате средства за професионален ремонт, вероятно като повечето средностатистически хора ще направите това сами.

Понякога дори едно освежаване на боята в дома има огромно значение. Ако именно това сте решили да правите, ще ви дадем няколко съвета, за да бъде боядисването още по-качествено и доближаващо се до професионалното.

Изчистете стените

В едно жилище, в което от известно време не е правен ремонт, стените са доста замърсени. Когато гледате отстрани може и да не ви направи чак такова впечатление, най-вече ако положението не е чак толкова трагично.

Но когато започнете да чистите, ще се убедите колко мръсотия се наслагва по стените.

Използвайте вода с разтворен в нея препарат за миене на съдове. Сложете само няколко капки, за да не повредите стените. Ако е необходимо, след това минете с чиста вода.

Използвайте хартиена лепенка за отсичане на ъглите

При боядисване основен проблем е цапането на места, които не трябва да бъдат боядисани. Затова използвайте хартиена лепенка за отсичане на ъгли, первази и дограми. Хартиените лепенки се продават на ролки във всяка железария.

Свързани статии

Винаги използвайте грунд

Често срещан мит е, че стените, които са боядисвани многократно нямат нужда от грундиране. Това не е така. Грундът помага за по-изявен цвят, по-голяма дълготрайност на боята. Пък и покритието е много по-добро, когато има грунд под боята.

Кога да използвате четка, а не мече

Просто е – използвайте четката на места, където нямате достатъчно място за търкаляне на мечето. То е ефикасно на по-широките части от стената, където площта позволява спокойно търкаляне. Ако пространството ви ограничава, използвайте четка.

В противен случай рискувате да се получи натрупване на боя или зацапване на повърхности, които не трябва да бъдат боядисани.

Използвайте W-техниката

За най-голяма ефективност боядисвайте по W-метода. Започнете от ъгъла на стената като рисувате с мечето големи букви W. Старайте се да не повтаряте върху вече изрисуваната площ. Така поетапно ще минете цялата стена.

Този метод се използва, за да се избегнат излишни наслагвания на боя.

Коментирай