За дома

Как да си отглеждаме ананас-джудже?

Декоративен симпатичен малък ананас

14.10.2014г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Чували ли сте за ананас-джудже? Ако не сте, сега ще ви запознаем с него.

Той е прекрасно стайно растение, с което можете да украсите перваза си! Всъщност, повечето разновидности на ананаса са подходящи за отглеждане в домашни условия, но само докато са малки растения. Ананасът-джудже може да се отглежда през цялото време вкъщи без проблеми.

Температура


В помещението температурата не трябва да надвишава 20 градуса през лятото, а през зимата – 15 градуса е абсолютният минимум. В противен случай растението може да загине. Ананасът-джудже не обича особено големите температурни амплитуди, затова се постарайте да му осигурите постоянни градуси.

Свързани статии

Почва

Това декоративно растение обича добре наторената почва, затова трябва да смесите равни части торф, пясък, обикновена почва и оборски тор. Пръстта трябва да е рохка, за да може да се дренира добре. В никакъв случай не я натъпквайте.

Торете на всеки 2 седмици.

Поливане

Този вид ананас не трябва да се полива прекалено, защото загнива. В периода на цъфтеж дори е нужно още по-малко количество вода. Водата се налива само в паничката на саксията, не в почвата. Хубаво е да се пръскат листата с пулверизатор, защото ананасът обича влагата.

Позициониране


Ананасът-джудже обича светлината, но не през целия ден. Изберете място в дома, където той да бъде пряко осветен за около 4 часа, а след това да е на шарена сянка. Важно е също помещението да е добре проветриво, защото красавецът има нужда от свеж въздух.

Размножаване

Ако искате да си разсадите ананаса-джудже е нужно да изчакате до отпадането на главната розетка. След като растението прецъфти голямата розетка изсъхва. Това е моментът да си вземете част от кореновите разклонения, които се отделят от главното стъбло и се засаждат в нова саксия.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай