За дома

Брунфелзия – цветна експлозия

Как да отглеждаме брунфелзията?

17.10.2014г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Брунфелзия – цветна експлозия

Брунфелзията е прекрасен храст, идващ от Централна, Северна и Южна Америка. Цъфти в лилави цветове, но се срещат и в бяло и жълто. Съществуват над 40 вида вечнозелени храсти от това семейство.

Красивите растения от този род са бавно растящи с големи листа и малки цветчета, наподобяващи теменужки. Изключително красиви са, защото отдалече създават впечатление на цветен килим. Цветовете са изключително нежни и красиви и цъфтят от март до юли.

Брунфелзията достига до височина 3 метра, затова е добре да се предвиди достатъчно място.

Поливане

Брунфелзията обича влагата, но преполиването е вредно за нея. През топлите месеци се полива в умерени количества, може и през 2-3 дни, а през зимата поливането трябва да се намали до минимум.

За да осигурите нужната влага, пръскайте листата от време на време.

Разположение

Този храст не обича прекалената топлина, дори предпочита по-хладни температури. Въпреки хладната температура на въздуха, влажността трябва да е по-висока. Все пак температурите не трябва да падат под 16 градуса. През лятото брунфелзията не понася силно слънце и не е добре да се оставя на пряка слънчева светлина в горещините.

Свързани статии

Размножаване

Пресаждането става чрез семена или резници във вода. Прави се през лятото или пролетта. След като растението прецъфти, трябва да се подреже. В зависимост от това дали искате храстът да се разклони, трябва да подрежете върха. Ако пък искате да достигне пълната си височина, подрязвайте отстрани.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай