За дома

Дипладенията и прекрасните й изящни цветове

Как да отглеждаме дипладения или мандевила?

21.10.2014г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Дипладенията е изключително красиво и нежно саксийно растение, което е подходящо както за отглеждане в домашни, така и в градински условия.

Наричана още мандевила, дипладенията е особено цвете, защото съдържа отровен млечен сок в стъблата си, който при досег с кожата може да предизвика остри алергични реакции и кожни раздразнения. Затова ако искате да се любувате на красотата й, трябва да я докосвате и обработвате внимателно и с ръкавици.

Дипладенията произхожда от Южна Бразилия. Среща се и в Еквадор, Боливия и Аржентина. Листата й са тъмнозелени със заострени краища. Цветовете са много нежни и красиви, вариращи от бяло до розово и тъмноцикламено.

Красивото цвете цъфти от началото на пролетта чак до края на есента, така че ще ви радва с прекрасни цветове и свежест през целия топъл сезон.

Разположение

Дипладенията е тропическо растение и обожава топлината. Светлината е важна, но не трябва да е пряка. Ако растението е изложено прекалено на пряка светлина, това деформира вида му и пречи на нормалното му развитие.

Добре е да бъде поставено на място с шарена сянка или осветено, но не под пряко падащи лъчи.

Температура

През топлите месеци температурата е добре да бъде около 20-25 градуса, а през зимата приблизително 13-15. Дипладенията издържа и на 10 градуса, но това е абсолютният минимум.

Поливане


Дипладенията се полива редовно и обилно, но се внимава почвата да не подгизне. Влагата трябва да преминава свободно през саксията и да не се задържа. В противен случай растението загнива.

Хубаво е да се осигури добър дренаж на дъното на саксията. Това може да стане чрез глинени топчета в пръстта или камъчета по дъното на саксията под пръстта.

Свързани статии

От време на време пръскайте листата с пръскалка – дипладенията обича влажния въздух.

Наторявайте почвата през известно време. Това цвете обича минералите и богатите на хранителни вещества торове. Наторяването става в месеците от април до август. След прецъфтяването преустановете и с торенето.

Размножаване

Размножаването става чрез резници през пролетта. В средата на зимата, около февруари, растението се подрязва и тогава се отделят резниците.

Снимки: Wikimedia Commons

e

Коментирай